Unele persoane sunt de parere ca daca mananca sanatos la masa isi pot permite o gustare cu multe calorii. Si atunci mai vorbim despre dieta sau nu? Se accepta ca din cand sa servim portii mici cu mancaruri preferate (chiar si cu multe calorii), dar sa nu ne facem un obicei din asta. Atat mesele cat si gustarile trebuie sa fie sanatoase si sa contina cat mai multi nutrienti. Incercam sa raspundem azi la intrebarea daca popcornul reprezinta o gustare sanatoasa sau nu. Popcornul era consumat cu placere de catre culturille din sudul Americii acum mii de ani. In popoarele stravechi popcornul era un aliment de baza in alimentatie. Cand vine vorba de nutritie popcornul era consumat de fermieri pentru ca le asigura energia timp indelungat. Acum in ziua de azi reteta s-a schimbat in sensul ca se adauga tot felul de ingrediente, care ii confera o aroma irezistibila, dar si un loc bine meritat in topul gustarilor nesanatoase. Toata lumea stie ca popcornul se pregateste din porumb. Cand porumbul este uscat se poate folosi pentru prepararea popcornului. Porumbul din care se gateste popcornul este bogat in fibre. In plus contine: amidon, zahar si apa. Fibre sunt nutrienti benefici digestiei. Porumbul (uscat pentru floricele de porumb) este sarac in grasimi si glucide. In plus nu contin sodiu, asa ca nu ar trebui sa-ti faci griji in ceea ce priveste continutul de sare din popcorn. Chiar daca este consumat sub forma de portii mari tot ramane o gustare relativ sanatoasa. dar, capcana in care cad majoritatea persoanelor, care mananca popcorn, este greseala de a adauga siropuri si alte ingrediente care nu fac altceva decat sa creasca numarul de calorii. Daca vei cumpara popcorn din supermarket, trebuie sa stii ca acesta contine unt si sare, ceea ce il transforma intr-o gustare nesatoasa. Este posibil ca 60% din calorii sa provina din grasimi, dar tot este un procentaj nesanatos. Stiu ca este mult mai gustos popcornul din supermarket, dar nu inseamna ca este si nutritiv. Are multe calorii si in functie de grasimile cu care este pregatit (unt, margarina, ulei vegetal) contine grasimi saturate, sa nu uitam ca untul contine multe grasimi saturate. [next]Trebuie sa recunostem ca este surprinzator felul in care popcornul ne-a invadat stilul de viata. ¼ de cana cu popcorn are 2% vitamina C si 6% fier, numai ca majoritatea persoanelor nu consuma ¼ de cana ci o punga intreaga. Iar o cana cu popcorn (8 grame) are: 1 gram de proteine, 1 gram fibre, 6 grame carbohidrati, 0 mg sodiu, 0 mg colesterol, 0 grame grasimi si 31 de calorii. Cu alte cuvinte daca vrei sa te mentii in forma, sa nu incalci regulile dietei, rezuma-te la o 1/4 de cana si asta nu inseamna sa consumi zilnic popcorn. In plus nu uita ca adaugi grasimi sanatoase si cat mai putine! Daca ar fi sa comparam popcornul cu junk-food am putea spune fara nicio retinere ca popcornul este o alegere buna, cel putin consumi cereale.Daca ai exgerat cu portia de popcorn si ti-e pofta de ceva sarat poti servi cateva nuci si daca vrei ceva crocant poti opta pentru betigase de telina. Consumul in exces de popcorn ne imbolnaveste Daca nu-ti poti imagina viata fara popcorn, sa stai in fata televizorului uitandu-te la un film, band bere ori cola si rontaind popcorn, va trebui sa schimbi ceva la stilul tau de viata. De ce? Cu timpul consumul de popcorn creste riscul de dezvoltare a unei afectiuni grave la plamani. Un nou studiu realizat de Institutul National al Laboratorului pentru Stiintele Sanatatii Mediului, publicat in Jurnalul Stiintelor Toxicologice, a aratat ca o componenta principala din popcorn, regasita in aroma de unt, poate provoca bronsita limfocistica, caracterizata prin tuse si dificultati in respiratie. Consumatorii de popcorn nu trebuie sa se alarmeze. Totusi daca pe o perioada indelungata se consuma portii uriase cu popcorn, cu aroma de unt, creste exponential riscul de bronsita limfocistica. Sfaturi In primul rand nu este o idee inspirata sa folosesti ulei de masline extra virgin in loc de unt pentru gatirea popcornului. De ce? La temperatura ridicata uleiul de masline isi oxideaza polifenolii (antioxidanti). Poti totusi sa pui boabele de porumb in oala sa le lasi sa se “umfle” dupa care sa adaugi un pic de ulei de masline extra virgin si sare de mare pentru mai multa savoare. Dar nu exagera cu uleiul de masline, aminteste-ti ca si acesta are calorii. Doua lingurite cu ulei de masline are aproximativ 250 de calorii si chiar si asa popcornul este relativ o gustare sanatoasa. Tu esti mare consumator de popcorn?