Le ador pe cele dulci. Ciresele si portocalele sunt printre favoritele mele, dar nu stramb din nas cand vine vorba de citrice. Si slava Domnului, cand vorbesc de citrice, am o gama larga din care pot alege. Lamai, portocale, lime, mandarine, pomelo etc. Daca lamaia imi este prietena, cand o mancare nu-mi prieste, lime-ul ma ajuta sa dau jos, lejer, cateva kilograme intr-o dieta de slabit. Mandarinele le ador pentru ca imi sunt de un real ajutor cand nu am pofta de mancare. Cand vine vorba de pomelo nici nu ma mai uit la pretul, scrijelit pe o bucata mare de carton, si scot oricat din portofol, doar sa-l vad ajuns in cosul meu de cumparaturi. Sunt manica dupa fructe si recunosc asta. Daaaaaaa, imi plac fructele! Obisnuiesc sa cumpar adesea pomelo, caci are ceva dupa care papilele mele gustative sunt lesinate. Amorezate dupa gustul fresh al acestui tata al citricelor, nici eu nu pot ramane indiferenta. Salata de fructe, salata mixta cu pui ori creveti imi suna-n minte, dar musai sa aiba pomelo. Un pomelo mare, galben cu miez alb, dar merge si unul cu pulpa rozalie. Caci daca nu stiai, exista mai multe tipuri de pomelo. De obicei are coaja de-un verde palid, si este galben la coaja cand este copt. Culoare miezului variaza de la alb, la roz, pana la rosu. Interesandu-ma mai mult despre acest fruct, considerat cel mai mare din familia citricelor, am aflat ca, se cultiva in Malaezia, California si Israel. Iar un pomelo care s-a bucurat de soare, poate ajunge si la 2 kilograme. It’s true! Chiar daca suna imposibil. Dar, am observant ca asiaticii, in special chinezii, il tot amintesc in bucataria lor, si nu numai. Oare de ce? Am stat sa ma gandesc si, raspunsul l-am primit de la un expert, care mi-a zis si de ce. Ei bine, se pare ca nu numai Malaezia si Indonezia ar fi tarile din care este originar fructul. Se pare ca poporul chinez l-a cultivat timp de mii de ani. In plus, chinezii folosesc intr-un ritual de-al lor de exorcizare, coaja si frunzele de pomelo, pe care le fierb. Waw! Si cand te gandesti ca multi dintre noi il socotesc un fruct si-atat. Daca te-am facut curios, nu mai sta pe ganduri si da o raita prin supermarket, nu ocoli standul cu fructe, si nu sta prea mult la cel cu dulciuri:) Ca sa recunosti un pomelo veritabil, uita-te bine la forma sa, trebuie sa arate mai degraba a para. Nu te speria daca este prea mare, diametrul poate varia pana la 25 de centimetri. Te intrebi cum se poate curata un pomelo? Prima data se taie circular (cu un cutit ascutit) o bucata din coaja (de sus, aproape de codita), dupa care, longitudinal se taie coaja in felii. Folosindu-te de degete se inlatura afara (impingand cu degetele inspre exterior) coaja de pe pomelo. Iar apoi nu-ti ramane decat sa elimini pielita. Vei observa ca miezul nu se aseamana cu cel al grepfrut-ului. Iar mie, sincer, imi place asta, caci detest ideea, sa curat portocale sau alte citrice, si sa ma umplu de zeama pe maini. Ei bine, pomelo strange aceasta zeama in “capsulele”, adica bobitele ce formeza miezul. Si ce mai miez. Yummy! Cum sa-l gatesti Ce sa faci cu el? Il poti servi proaspat pentru un mic dejun sau gustare sanatoasa, bobitele (pentru ca miezul este diferit de cel al grepfrut-ului) se pot adauga in salate. Stiu cateva retete, am facut o selectie a lor, si iata ce-a iesit. [next]Suc de pomelo Ce-i drept, nu ai mai auzit de o asemenea reteta, asa ca fa bine si noteaz-o. Se ia un pomelo, se cantaresc 200 de grame de miez. La aceasta reteta mai ai nevoie de un lime, mai precis de doua lingurite cu suc de lime, pentru aceasta te poti folosi de un storcator. Reteta mai cere si-un pic de miere (o lingurita) si doua cesti cu gheata. Pomelo, sucul de lime, mierea (cam o lingurita) si cestile cu gheata se adauga in blender. Se amesteca bine, dupa care sucul obtinut se toarna in doua pahare. Salata de pomelo cu lemongrass Pentru patru portii ai nevoie de: 1 pomelo, 1 ardei iute (rosu), 1 catel de usturoi (zdrobit), 1 lingurita cu miere, 2 lingurite cu suc de lime, 1 tulpina de lemongrass (este o iarba din India), taiata felii. Prima data se curata pomelo de coaja si pielita, apoi bucatile se pun intr-un bol. Se obtine un dressing combinand restul de ingrediente. Iar la final se toarna sosul peste pomelo. Daca vrei, poti adauga si frunze de coriandru proaspat. Desert cu pomelo Pentru 6 portii ai nevoie de: 2 pomelo (curatate de coaja), ¾ de cana cu zmeura (spalata), 2/3 de cana cu nuci de acaju (prajite), 2 lingurite cu miere, 1 lingurita cu suc de lime, 2 lingurite cu frunze de menta proaspata si o lingura-coaja de lamaie. Se curata pomelo de pielita si se desfac feliile, care se taie in cuburi. Cuburile de pomelo se pun pe platou, peste acestea zmeura, si in top acaju. Intr-un alt bol se amesteca sucul de lime cu mierea. Dressingul se toarna peste fructe. Desertul se garniseste cu frunze de menta, si se baga la frigider pana cand te decizi sa-l savurezi. Ce altceva ai mai putea face cu el Ai nevoie de grepfrut la salata, dar iti lipseste din bucatarie? Pai foloseste-te de pomelo, asa ca oridecate ori ai nevoie de grepfrut intr-o reteta,si el lipseste, poti folosi pomelo. Tot din pomelo poti pregati marmelada (coaja), gemuri (coaja), iar chinezii folosesc coaja si pielita la prepararea unei gustari traditionale. De obicei coaja fructului apare in multe preparate chinezesti, mai ales in sudul Chinei, unde coaja de pomelo nu are voie sa lipseasca din supele dulci, de te lingi pe degete, Yummy! Daca iti face cineva cadou o conserva, in care gasesti coaja de pomelo, nu te speria! Nu a facut o gluma proasta, ci asa se pregateste. Si daca, ai preferat sa-l servesti proaspat, si nu-l poti termina pana la ultima feliuta, il poti pastra la temperatura camerei, timp de o saptamana ori doua in congelator. Mie-mi place ca, pastrat la temperatura camerei, miroase in jur de parca as fi intr-o livada cu citrice ๐ Si totusi, de ce? Pentru ca pomelo nu are degeaba coaja galbena, caci este o mina de vitamine. Da, da o mina! Multe vitamine zac in el. Este folosit in dieta antiastm. Regleaza tensiunea sangelui si tine departe ateroscleroza. Cel mai bine este sa te bucuri de el proaspat, fara zahar, ca strici toata treaba. Aminteste-ti ca zaharul are multe calorii. Si ce mai zici ca te ajuta sa scapi de colacei, iti potoleste efectiva foamea si grabeste descompunerea proteinelor si grasimilor, se tine si dieta cu pomelo. Ah, si nu uita! 100 de grame nu au mai mult de 35 de calorii.