Polonezul, mai ospitalier ca romanul!

Polonezul, mai ospitalier ca romanul!

Oaspete in casa, Dumnezeu in casa”, spune un proverb polonez despre ospitalitatea acestei tari. Cunoscuta pentru calitatea preparatelor afumate din carne sau pentru felurile pe baza de varza, bucataria poloneza se inrudeste cu cea romaneasca prin existenta numeroaselor tipuri de supe sau de ciorbe. Ce mai putem spune? Da, clar: cartoful e dragostea principala a polonezului. Vedeti cum va devine draga pe loc aceasta bucatarie?

 

Ingredientele de baza poloneze

Orice bucatar experimentat polonez va spune ca bucataria acestei tari este incomplete fara peste, cereale, fructe de padure, cartofi, ciuperci sau carne de vanat. Pentru a intelege mai bine de ce bucataria poloneza este considerata gustoasa, trebuie stiut ca produsele finite sunt mai mereu realizate in mod natural, traditional, fara ingrediente artificiale.

Carnea – cea de pui si de porc sunt cel mai des folosite, mai putin cea de vita; polonezii sunt recunoscuti pentru carnea afumata preparata, o reminiscenta a istoriei cand carnea trebuia conservata si pastrata pentru mai mult timp; la inceputul mesei, in Polonia carnea este servita rece, sub forma de aspic; mezelurile poloneze din carne cruda afumata sunt recunoscute pe plan mondial (in special carnatii);

Legumele – varza si cartofii sunt cele mai consumate; varza face parte din meniul zilnic traditional, in vreme ce cartofii se regasesc in alimentati curenta moderna; tot in aceasta categorie am putea adauga ierburile, cele mai folosite fiind mararul, chimenul si magheranul;

Ciupercile – traditional si istoric, ciupercile au inlocuit in Polonia mereu carnea, in perioada sarbatorilor religioase sau a posturilor; se consuma foarte mult ciuperci murate, dar si proaspete, in supe in special;

Sfecla rosie – are un capitol separat in alimentatia polonezilor, fiind servita atat la supe, in preparatele principale, dar chiar si la dulciuri; mai mult, polonezii folosesc si frunzele de la sfecla;

Pestele – heringul, in mod special, stiuca, pastravul, codul si crapul sunt nelipsiti de la mesele traditionale, si nu numai; starterele bucatariei poloneze sunt pline de peste, servit in general afumat sau marinat in otet; pestele este alimentul principal si din abundenta in partea de nord a Poloniei, acolo unde se afla o gramada de lacuri, dar si Marea Baltica.

Cerealele – centrul Poloniei este foarte bogat in culturi de secara si de ovaz, polonezii consumand mai degraba specialitati de paine pe baza acestor doua cereale, si mai putin din grau; secara este arhifolosita si la alte preparate traditionale, chiar si la supe sau la ciorbe; porumbul se cultiva in regiunile mai muntoase.

 

Feluri renumite de mancare poloneze

[next]Pierogi – poate cel mai renumit fel de mancare polonez; nu este insa 100% comun acestei tari, mai existand si in Rusia sau ale tari slave, insa aici e considerat a fi cel mai reprezentativ; sunt coltunasi umpluti cu mai multe tipuri de ingrediente, atat dulci cat si sarate; se fierb aproape intotdeauna (si atunci se cheama gotowane), iar in unele cazuri mai pot fi prajiti, insa doare cateva minute (si atunci se cheama smazone); se aseamana foarte mult cu tortellini sau ravioli italieni, care nu sunt decat urmasii pierogilor;

Bigos – un alt fel national polonez, reprezinta o tocanita pe baza de varza si bucati de carne, facuta la cuptor; carnea poate fi de mai multe feluri, iar varza poate fi si proaspata, dar si murata; se serveste alaturi de paine de secara sau de cartofi;

Zurek – una dintre cele mai cunoscute supe ale Poloniei; este, practic, un bors facut din faina de secara, insa servit ca si supa, alaturi de carne, deobicei afumata si apoi fiarta, feliute de carnati afumati, cartofi sau chiar oua fierte;

Chlodnik – este o supa servita rece, in special in lunile de vara si este facuta din lapte batut, frunze de sfecla dar si sfecla in sine, castraveti si marar proaspat;

Kotlet schabowy – reprezinta varianta poloneza a snitelului austriac, insa este mai subtire, si servit alaturi de cartofi fierti sau la cuptor si de varza murata;

Zrazy zawijane – este cel mai popular fel pe baza de carne de vita; consta in rulouri din felii de muschi de vita in care se pun felii de castraveti murati, de carnati afumati si ciuperci si apoi se gatesc la cuptor, la foc mic; eun preparat greu pentru stomac insa;

KieÅ‚basa – reprezinta totalitatea felurilor de carnati polonezi, recunoscuti pe plan mondial pentru calitatea lor, marea majoritate fiind afumati;

PÄ…czki – este o gogoasa umpluta cu dulceata sau cu crema de vanilie si prajita pana devine maronie;

Sernik – reprezinta o prajitura pe baza de branza dulce cu coaja de portocale si acoperita cu stafide.

 

Bauturile bucatariei poloneze

[next]Se spune ca mancarea poloneza merge cel mai bine cu vodca. Si polonezii beau multa vodca, fiind cei mai mari consumatori din Europa dupa rusi si fostele popoare sovietice. De altfel, prima atestare istorica a acestei bauturi tari, undeva in secolul 15, este legata de teritoriul polonez. GdaÅ„ska wódka este o vodca cu totul si cu totul speciala, continand firisoare de aur de 22 sau 24 de carate, care plutesc. Traditia poloneza  spune ca aurul are proprietati medicinale atunci cand este servit in vodca!

Herbata góralska reprezinta un ceai pe baza de alcool, servit insa in cele mai multe cazuri in scopuri medicinale.

In fine, lichiorurile poloneze pe baza de fructe sau fructe de padure nu numai ca sunt foarte gustoase, insa merg si cu diferite feluri de mancare.

 

Inedit despre bucataria poloneza

  • Wigilia reprezinta ajunul de Craciun, iar masa din aceasta seara cuprinde, obligatoriu in caminele traditionaliste, 12 feluri de mancare, care in trecut erau exclusiv vegetariene, nu insa si in ziua de astazi;
  • Stiti ce inseamna mizeria in limba poloneza? Salata de castraveti!
  • Polonezii din gospodariile traditionale dedica mult timp afumarii carnurilor, si a carnatilor in mod special, afumarea fiind facuta din crengi de ienupar sau din crengi de pomi fructiferi;
  • Masa principala in Polonia este servita mai devreme decat in majoritatea tarilor europene;
  • Pe vremea comunismului, din cauza lipsei de carne, de nevoie bucatarii polonezi au inventat snitelul pe baza de cartof batut cu ou;
  • Padurile intinse ale Poloniei au dat si dau si in prezent mari cantitati de ciuperci, fructe de padure si de miere;
  • Czernina este o supa neagra, pe baza de sange de rata, iar istoria spune ca in trecut era servita de parintii unei fete tinere parintilor baiatului care voia sa se insoare cu fata lor, in semn de dispret!

CONCLUZIE: Savuroasa, bucataria poloneza nu este una care sa se bucure de aprecierea celor care tin sau vor sa tina diete, fiind una consistenta in calorii. Asadar, sub nici o forma nu numarati caloriile cand vine vorba de o masa traditionala poloneza. N-are rost! Bucataria traditionala poloneza combina rafinamentul si eleganta introduse in timp de influentele franceze cu salbaticia si aromele misterioase ale padurilor de la granita cu Lituania, dar si cu aromele mancarurilor care au fost aduse odata de influenta evreiasca.