Placinta de cartofi cu branza si rosii

Placinta de cartofi cu branza si rosii

Cred ca este cel mai potrivit moment pentru a incepe sa adunam o noua colectie de retete pentru masa de Craciun. Asta pe de o parte. Pe de alta, pentru ca intram in postul Craciunului, retetele fara carne sunt la mare valoare. In ideea ca imbinam utilul (postul) cu placutul (retete noi, toate potrivite si pentru masa de Craciun, fie ca feluri principale, fie drept garnituri) deschidem lista cu aceasta super placinta de cartofi cu branza si rosii.

   

Ca sa faci placinta de cartofi cu branza si rosii ai nevoie de un kilogram de cartofi, vreo patru mingiute de motzzarella, trei rosii (foarte potrivite sunt si rosiile uscate conservate in ulei), o jumatate de canita de lapte, o nuca de unt, o lingurita de cimbru uscat (sau telina uscata, ori oregano, ori busuioc), sare si piper, patru linguri cu parmezan raz si o lingurita rasa de nucsoara.

Fierbe cartofii in apa si prepara din ei un piure clasic, dar ceva mai vartos. Striveste cartofii superficial. Pune laptele fierbinte si untul si amesteca bine. Pune o parte din verdeturile uscate si nucsoara. Adauga in piure si doua linguri de parmezan ras, sare si piper dupa gust. Intinde intr-un strat uniform piureul de cartofi, intr-un vas uns cu putin unt si tapetat din belsug cu pesmet. Aseaza deasupra feii de mozzarella, iar deasupra feliile de rosii. Urmeaza un al doilea strat de felii de mozzarella, iar la final restul de parmezan ras.

Coace placinta de cartofi cu branza si rosii la foc potrivit, in cuptorul incins bine, vreo 30 de minute, pana cand devine aurie deasupra.

Placinta de cartofi cu branza si rosii se serveste calda simpla sau cu sos de smantana ori iaurt sau, dar cel mai bine cu sos de rosii.