Cam asa a aparut reteta aceasta, care, desi are doar 250 calorii per portie, tin sa sublinez ca este totusi un dulce. Nu are crème sau ciocolata dar este un dulce ce contine zahar si aluat, deci glucide si carbohidrati. Asta insemna ca puteti manca o portie la o masa…si cam atat. Dar eu ma multumesc si cu atat! Dulce sa fie! ๐ Aluat: cescuta de apa un cub de drojdie 2 linguri ulei de masline 100 grame zahar 1 ou faina cat cuprinde (cam 500 gr) lingurita de sare lingurita de scortisoara lingurita praf de copt pentru culoare Umplutura: 1 gutuie mare Un mar mare 2 linguri zahar 2 lingurite de scortisoara un praf de nucsoara zeama de la jumata de lamaie Topim drodia cu o lingurita de zahar in apa calduta. Adaugam uleiul, oul, sarea, scortisoara si zaharul. Se amesteca bine (cu mixerul) si adaugam treptat faina amestecata cu o lingurita de praf de copt. Apoi adaugam apa tot calduta si framantam bine. Aluatul nu trebuie lasat la dospit. Marul si gutuia se dau pe razatoare si se amesteca cu zaharul, zeama de lamiae, scortisoara si nucsoara pana se topeste zaharul. Puteti adauga si o idee de esenta de vanilie daca va place. Eu am folosit o tava speciala de tarta pe care am unso cu putin ulei. Aluatul se imparte in doua bucati, una mai mare si una mai micuta. Prima o intindem si o punem in tava iar deasupra umpultura de mar si gutuie. Umplutura nu este foarte dulce, ci chiar usor acrisoara din cauza gutuiei.Inainte de a o pune peste foaie o stoarcem, zeama dulce o vom folosi ca topping cand servim placinta. A doua foaie o intindem bine si o taiem fasiute cu un taietor de pizza sau un cutit special de patiserie. Fasiutele le asezam alternative peste umplutura pentru a forma un grilaj. Deasupra ungem cu un galbenus amestecat cu putin lapte. Se lasa la cuptor, la foc mic, cam 40 de minute, chiar mai mult daca este nevoie. Se serveste presarata cu zahar pudra si toppingul mentionat mai sus. S-aveti pofta!