Piramida dietei asiatice

Piramida dietei asiatice

Dieta in sine
Aceasta si-a castigat notorietatea in urma unor studii stintifice, care au atestat faptul ca, dieta asiatica scade riscul unor boli precum: cancer, afectiuni ale inimii si diabet. Si asta se datoreaza consumului de plante. Pe larg, dieta asiatica promoveaza un consum ridicat de cereale, fructe, leguminoase, legume si cantitati reduse de carne, lactate, bauturi (ceai).

 

Eficienta Piramidei dietei asiatice
Denumita asa, “Piramida dietei asiatice” este mai degraba un ghid de alimentatie sanatoasa, bazat pe dietele adoptate de-a lungul timpului de populatia din zonele rurale ale Japoniei, Chinei si altor tari din Asia. Variatiile alimentare pornesc de la elementele de baza: fibre, vitamine si antioxidanti sub forma de portii mari (din fructe, legume) si portii mici de carne, oua, lactate, grasimi saturate si colesterol. Iar pestele, vinul si ceaiul sunt acceptate atata vreme cat portiile sunt moderate.

 

Nu trebuie calculate portiile si nici numarate, de exemplu musai 5 mese pe zi, in niciun caz, insa “Piramida dietei asiatice” pune accentul pe echilibru, adica servirea din toate grupele alimentare prezentate mai sus.

 

Alimentele, despre care am vorbit pana acum, se impart in mai multe categorii, unele care pot fi servite zilnic, altele saptamanal, altele lunar si o ultima grupa a celor servite la ocazii. Dar, ceaiul verde, cerealele, fructele, nucile, legumele, berea, uleiurile vegetale se pot consuma zilnic. Alimentele saptamanale sunt: ouale, carnea de pasare si dulciurile (fructele). Carnea rosie se poate servi o data pe luna, iar pestele si fructele de mare se pot consuma la ocazii.

 

Argumente pro si contra
Mancarurile sunt usor de gatit, iar alimentele procesate se permit sub forma de portii mici. Alimentatia este una bogata in vitamine si minerale gratie consumului de ceai, fructe si legume. Insa, aportul de calciu este redus din cauza portiilor mici cu lactate. Dieta poate fi adoptata numai de adultii care se stiu perfect sanatosi. In plus, pe langa alimentatia sanatoasa, echilibrata se recomanda exercitii fizice.

 

Concluzie
Dieta poate fi usor de adoptat, caci fructele, orezul, legumele, uleiurile vegetale pot fi achizitionate cu usurinta din supermarket-uri sau magazine.