Eu cred ca este momentul sa incercam sa facem preparate in stil spaniol, iar lor – spaniolilor, sa le dam sarmale, mici, papanasi si mamaliga. In fine, asta este o alta poveste, dar piperada, cu sau fara oua, cu sau fara sunca, merita incercata. Piperada este o mancare simpla tipic basca inventata si perfectionata in Tara Bascilor, in nord-estul Spaniei si in sud-vestul Frantei. O mancare buna, simpla si sanatoasa. Piperada poate fi mancata la micul dejun, dar este la fel de buna si la pranz si seara, mai ales in varianta vegetariana. Ingredientele sunt simple, totul sta in tehnica de preparare. Sa mai spun ca piperada este o mancare la minut, un fel de fast-food. Ca sa faci piperada ai nevoie de vreo trei linguri cu ulei de masline (musai), o ceapa mare, doi catei de usturoi, doi ardei grasi rosii, doi verzi, doi galbeni. In fapt ai nevoie de ardei grasi, carnosi si suculenti. Culoarea este de dragul aspectului. Iti mai trebuie vreo doua rosii. Sunt bune si cele din conserva in suc propriu. Mai ai nevoie de vreo doua felii de sunca (adevarata, ca in Spania), si patru oua. Mai ai nevoie de sare si piper si verdeata (patrunjel). Curata ceapa, usturoiul si ardeii. Ardeii si ceapa se taie fasii, iar usturoiul marunt. Pune uleiul la incins. Cand fumega (ideea este ca trebuie sa fie foarte, foarte bine incins), pune toate legumele. Caleste-le 1-2 minute, apoi adauga sare si piper si continua sa calesti inca cateva minute, pana ce toate prind culoare. Adauga rosiile tocate si mai tine totul pe foc pentru cateva minute. Gata! Aceasta este piperada de baza pe care o poti manca pe felii de paine prajita cu verdeata proaspata deasupra. In tot acest amestec de legume poti adauga ouale batute ca pentru omleta sau intregi. Tine totul pe foc pana ce ouale se coc. Separat, intr-o tigaie rumeneste usor sunca. Taie sunca in fasii. Acestea se adauga in toata combinatia, iar piperada si se savureaza cu ochii la televizor la finala din seara asta!