Piperacilina, tratament pentru Lyme? Un studiu dă speranțe pacienților

|Andreea Nicole |
Piperacilina, tratament pentru Lyme? Un studiu dă speranțe pacienților

Piperacilina, tratament pentru Lyme? sursa foto pexels.com

Piperacilina, tratament pentru Lyme? Este un antibiotic din aceeași clasă cu penicilina și care a vindecat eficient șoarecii de boala Lyme. S-a folosit o doză de 100 de ori mai mică decât cea eficientă de doxiciclină, tratamentul standard actual. La o doză atât de mică, piperacilina a avut și avantajul suplimentar de a „nu avea practic niciun impact asupra microbilor intestinali rezidenți”.

Boala Lyme, transmisă atunci când căpușele de cerb se hrănesc cu animale infectate, precum cerbii sau rozătoarele, și apoi mușcă oamenii, afectează anual aproape o jumătate de milion de persoane în SUA. Chiar și în cazurile acute, Lyme poate fi devastatoare, însă tratamentul precoce cu antibiotice poate preveni apariția simptomelor cronice precum problemele cardiace, neurologice și artrita.

Piperacilina, tratament pentru Lyme?

Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au identificat că piperacilina a vindecat eficient șoarecii de boala Lyme, folosind o doză de 100 de ori mai mică decât cea necesară pentru doxiciclină. La o doză atât de scăzută, piperacilina „nu a avut practic niciun impact asupra microbilor intestinali rezidenți”, conform studiului care va fi publicat pe 23 aprilie în revista Science Translational Medicine.

În schimb, doxiciclina și alte antibiotice generice provoacă distrugeri majore microbiomului intestinal, ucigând bacteriile benefice și cauzând efecte secundare neplăcute, chiar dacă elimină bacteria Borrelia responsabilă de boala Lyme. În plus, doxiciclina nu are efect la 10-20% dintre pacienți și nu este aprobată pentru utilizare la copiii mici — categoria cea mai expusă riscului de mușcături de căpușe și, implicit, de Lyme.

Este nevoie de opțiuni de tratament mai eficiente sau cel puțin mai bine adaptate, mai ales pe măsură ce schimbările climatice prelungesc sezoanele căpușelor și Lyme devine mai răspândită.

„Antibioticele puternice, cu spectru larg, care ucid bacteriile extracelulare, sunt considerate cele mai eficiente, deoarece medicii vor să elimine pur și simplu bacteria, indiferent de metodă”, a declarat Brandon L. Jutras, conducătorul cercetării. „Este, desigur, o abordare rezonabilă, dar cred că viitorul pacienților cu boala Lyme este promițător, pentru că ne îndreptăm spre o eră a medicinei personalizate și am putea crea medicamente dedicate sau combinații de tratamente atunci când altele eșuează. Cu cât înțelegem mai bine diferitele tulpini și specii de Borrelia, cu atât ne apropiem de un tratament personalizat.”

Studiul, condus de cei mai buni cercetători în domeniu

Combinația de medicamente este promițătoare. sursa foto pexels.com
Combinația de medicamente este promițătoare. sursa foto pexels.com

Jutras este profesor asociat în departamentul de microbiologie-imunologie al Școlii de Medicină Feinberg din cadrul Universității Northwestern și membru al Centrului Northwestern pentru Imunobiologia Umană.

Laboratorul său a fost desemnat recent câștigător al Fazei 3 în cadrul competiției LymeX Diagnostics, organizată de Fundația Steven & Alexandra Cohen, care oferă 10 milioane de dolari pentru accelerarea dezvoltării metodelor de diagnosticare a bolii Lyme. În 2021, Jutras a câștigat premiul Emerging Leader Award acordat de Bay Area Lyme Foundation.

Autorii studiului susțin că piperacilina, deja aprobată de FDA ca tratament sigur pentru pneumonie, ar putea deveni și o opțiune pentru intervenții preventive, prin administrarea unei injecții unice persoanelor expuse riscului (de exemplu, după o mușcătură cunoscută de căpușă).

Peste 500 de medicamente testate

Căpușele se înmulțesc de la an la an. sursa foto pexels.com
Căpușele se înmulțesc de la an la an. sursa foto pexels.com

Pentru a ajunge la concluzia că piperacilina ar putea fi cel mai eficient și specific tratament, echipa a analizat aproape 500 de medicamente dintr-o bibliotecă farmaceutică, folosind un cadru molecular pentru a înțelege posibilele interacțiuni dintre antibiotice și bacteriile Borrelia.

După ce au restrâns lista, au efectuat teste fiziologice, celulare și moleculare suplimentare pentru a identifica compușii care nu afectează alte bacterii.

Ei au descoperit că piperacilina interferează exclusiv cu modelul neobișnuit de sinteză a peretelui celular caracteristic bacteriilor Lyme, împiedicându-le astfel să crească sau să se dividă și, în cele din urmă, ducând la moartea acestora.

Piperacilina combate infecțiile streptococice severe

Studiul poate salva viețile bolnavilor de Lyme. sursa foto pexels.com
Studiul poate salva viețile bolnavilor de Lyme. sursa foto pexels.com

Istoric vorbind, piperacilina a fost administrată împreună cu un al doilea medicament, tazobactamul, pentru tratarea infecțiilor streptococice severe. Streptococul poate descompune beta-lactamele (clasa antibiotică a piperacilinei) fără un inhibitor specific. Jutras s-a întrebat dacă folosirea aceluiași cocktail ar îmbunătăți eficiența tratamentului în cazul Lyme.

„Bacteriile sunt inteligente,” a spus Jutras. „Streptococul și alte bacterii combat antibioticele secretând beta-lactamaze, care inactivează piperacilina. Am descoperit că această abordare este total irelevantă în cazul bolii Lyme, ceea ce face ca piperacilina să fie și mai specifică. Adăugarea unui inhibitor de beta-lactamază nu îmbunătățește terapia, pentru că bacteriile Lyme Borrelia nu produc beta-lactamază, iar cocktailul afectează în schimb negativ microbiomul prin acțiunea sa mai largă asupra bacteriilor benefice.

Încă nu există un tratament bun pentru Lyme

Prevenirea bolii Lyme rămâne o provocare, potrivit sciencedaily.com. În prezent nu există un vaccin uman aprobat, iar Jutras speră că cercetările sale viitoare vor contribui la dezvoltarea unor strategii proactive de diagnosticare și tratament.

Studiul a fost susținut de Bay Area Lyme Foundation, Departamentul de Agricultură al SUA (VA-160113), Grantul de Cercetare Dennis Dean (Virginia Tech), Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (R01AI173256, R01AI178711), Fundația Steven & Alexandra Cohen și Global Lyme Alliance.

Citește și: Cum scoti usor o capusa din piele

Distribuie articolul pe: