Pierderea anormala in greutate

|Madalina Stama |
Pierderea anormala in greutate

Este nevoie sa te pui in pielea respectivului si sa-i dai cele mai bune sfaturi. Asa ca, am sfatuit-o pe respectiva persoana sa mearga neaparat la medic. Carcotasii ar spune:” Da bine asta stie toata lumea”. Numai ca unii desi stiu ca acest lucru, nu o si fac. De exemplu stiati ca multe boli au printre simptome si pierderea in greutate?

 

In prima faza daca aveti cateva kilograme in plus, efectul s-ar putea dovedi  exact  ce ati cautat de o vreme buna, dar pe urma s-ar putea ca situatia sa se complice un pic si vrand-nevrand o sa-i faceti si o vizita domnului medic. Frica, lipsa de timp si cate si mai cate motive inventate nu scuza amanarea vizitei la medic. Sanatatea este pe primul loc si asa trebuie sa ramana.

 

Si plecand de la aceasta premisa, m-am gandit ca subiectul o sa va trezeasca interesul. Vrem sa fim sanatosi, sa ne mentinem in forma, dar nu vrem sa fim pacientii unui loc sumbru, cu pereti albi si paturi cu rama de fier, sa defilam pe holuri mari si pustii in camasi de noapte albe. Si credeti-ma ca imaginatia mea ar fi mers mai departe. Acum sa revenim la subiect.

 

Cand va cantariti si observati cu stupoare ca acul cantarului nu este nici macar langa cifra, care odata era greutatea vostra ideala, si tot va arata mereu ca ati slabit. ar trebui sa adresati un medic. Intrucat pierderea anormala in greutate este un fenomen simptomatic care nu trebuie neglijat.

 

Printre cauzele pierderii anormale in greutate se inregisteraza si afectiunile stomacului, pancreasului, intestinelor ori probleme de absorbtie.Cu toate ca o silueta de viespe tenteaza pe toata lumea sa faca sacrificii, pierderea anormala in greutate nu trebuie privita cu ochi buni, caci este un dusman, care poarta o masca frumos pictata, si cand monstrul isi va da masca jos s-ar putea sa faceti doi pasi in spate.

 

Ceea ce facem noi acum este o prezentare a cauzelor posibile, insa este posibil ca unele dintre cauze sa nu se regaseasca in lista, de aceea este obligatoriu sa indentificati cauza pentru care ati slabit mult si repede. Si cum puteti face asta? Evident daca va prezentati la cabinetul medicului.

 

Depresia -un dusman de temut
Stim cu totii ca depresia este greu de tratat. Simptomele sunt: insomnie, oboseala, lipsa energiei, lipsa poftei de mancare, ganduri care imping la sinucidere etc. In ceea ce priveste piederea apetitului acest simpyom poate fi asociat cu declansarea anorexiei. Imi aduc aminte ca l-am auzit pe un medic nutritionist spunand ca de unele boli grave  se poate scapa, dar de anorexie cu greu o mai poti face. Este nevoie de sprijinul prietenilor, familiei si a medicului nutritionist care sa va creeze o dieta.

 

Cancerul
Numai cand spun cancer mi se furnica pielea pe mine, dar trebuie sa invatam sa prevenim bolile, caci numai asa ele nu mai prezinta un pericol pentru noi. Piederea anormala in greutate poate fi asociata cu unele tipuri de cancer (la stomac si panceras). Dar si tratamentul medicamentos recomandat pentru aceasta boala are ca efect piederea in greutate.

 

Hipertiroidism
Hormonii tiroidei au rolul de a mentine echilibrul in organism. Cand glandele tiroidiene secreta mai multa tiroxina se ajunge la hipertiroidism. Si uite asa se poate ajunge la pierdere anormala in greutate, chiar daca portiile cu mancare sunt mari.

 

[next]Malnutritia
Lipsa carbohidratilor si proteinelor pot conduce la malnutritie. In plus un dezchilibru al nutrientilor (mai ales a vitaminei C care este un puternic antioxidant si care intareste sistemul imunitar) creste riscul de a va imbolnavi.

 

Abuzul de droguri
Drogurile conduc la hipertensiune si un ritm anormal al batailor inimii. Cosnumul pe o perioada indelungata de vreme conduce la: iritabilitate, insomnie, pierdere anormala a greutatii, agresivitate si insuficienta cardiaca.

 

Fumatul
Si uite cum vrand-nevrand am ajuns la un subiect delicat. Eu personal nu fumez si am si motive pentru care nu o fac si in niciun caz nu  m-as apuca de fumat pentru as fi mai cool. Banuiesc ca stiti ca afecteaza plamanii si creierul. In plus favorizeaza declansarea bolilor cardiovasculare. Si cu cat o persoana fumeaza mai mult cu atat creste riscul de a se imbolnavi.

 

Dezechilibrele alimentare
Un dezechilibru alimentar reprezinta un complex convulsiv a refuzului de a manca hrana, care asigura o buna dezvoltare fizica si mentala. Cele mai des intalnite dezechilibre alimentare sunt: anorexia si bulimia nervoasa.

 

Alcoolismul
Este un factor care declanseaza piederea in greutate. In cazul alcoolismului avansat scade rezistenta organismului de a face fata bolilor.

 

Infectia cu tenie
Stim ca tenia este un parazit care patrunde in organism in urma consumului de carne infestata cu oua de tenie. Cu toate ca persoana bolnava are un apetit iesit din comun, slabeste usor si prezinta dureri abdominale si oboseala.

 

Diabetul zaharat
Persoanele care sufera de diabet zaharat slabesc mult si repede, mai ales tinerii. Acest lucru influenteaza si cantitatea de urina eliminata din corp se poate ajunge la o cantitate de urina cuprinsa intre 3 si 6 litrii de urina, ceea ce inseamna o pierdere de jumatate de kilogram de zahar.

 

Bronsita cronica
Un efect al acestei boli este oboseala si pierderea in greutate.

 

Ulcerul gastric
Persoana respectiva prezinta probleme la digerarea hranii, ii lipseste apettitul, are probleme la nivelul stomacului ori intestinelor. Evident ca daca bolnavul are dureri imediat dupa terminare mesei va manca mai putin. In faza acuta a bolii se ajunge si la o pierdere anormala in greutate.

 

Sfaturi
Puteti observa foarte usor o scadere anormala, treptata a greutatii, daca hainele par mai largi, fata se alungeste si apar ridurile.
Tineti sub control situatia, cantariti-va dimineata (pe acelasi cantar) si notati rezultatul. Daca observati ca ati dat jos ceva cam multe kilograme este momentul sa va adresati medicului.

Distribuie articolul pe: