Inca din vremurile lui "nicio masa fara peste" am trait cu ideea ca pestele este bun pentru sanatate. Nici chiar a fiecare masa, desigur, dar nu este un secret.
Faptul ca prelungeste durata de viata insa este o descoperire recenta a Institutului de Sanatate publica de la Univesitatea Harvard. Pentru prima oara, o legatura directa intre consumul de peste si cresterea numarului de ani pe care-i putem trai, precum si intre acesta si scaderea incidentei unor anumite afectiuni. Sa nu uitam, pestele este o importanta sursa de Omega 3, si este binecunoscut pentru proprietatile sale benefice asupra persoanelor cu boli cardiovasculare.
Ca parte a acestui studiu, cercetarile au insumat rezultatele a 16 ani de studiu pe adulti peste 65 de ani, care au participat la un program de sanatate cardiovasculara.
Toti participantii la studiu aveau o stare buna de sanatate, iar proportia de omega3 din organism a fost analizata la inceputul studiului. Examinarile medicale si testele de diagnostic au relevat ca adultii care au niveluri ridicate de omega 3 in organism au o rata a mortalitatii generala cu 27% scazuta, iar rata mortalitatii din cauze cardiobvasculare sau coronariene era cu 35% mai mica.
Rezultatul care ne intereseaza este deci: o cantitate de 400 de mg de acizi grasi omega 3 ar fi necesari in alimentatie pentru a ne prelungi viata cu aproximativ doi-trei ani.