Pestele in dieta

Pestele in dieta

 Se spune ca cel care respecta zilele de dezlagare la peste este sanatos tot anul. Dar dincolo de zilele de sarbatoare pestele in dieta este mai mult decat necesar si util.

    

Una din marile calitati pe care le are peste in dieta este acela ca, prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Pestele este un aliment indispensabil, bun pentru sanatate, deoarece este sarac in grasimi daunatoare, dar bogat in grasimi sanatoase, proteine, minerale si oligoelemente. Toate soiurile de peste au acizi grasi omega3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange. Acizii grasi omega3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de o suta de grame de peste furnizeaza organismului, acizi grasi omega3, jumatate din necesarul de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.

Pestele oceanic este mai gras si mai bogat in acizii omega3. Merluciul, codul, hamsia, sardina, tonul, macroul, somonul, stavridul sunt soiuri de peste oceanic usor de gasit. Pestii de apa dulce, crap, caras, biban, platica contin si ei cantitati demne de luat in seama de omega 3, cei mai bogati fiind pastravul si somnul. Dintre toti acestia cei mai saraci in calorii sunt codul si crapul.

Un alt beneficiu pe care il aduce pestele in dieta este aportul important de vitamina B12, una din vitaminele de origine exclusiv animala.

Cu toate ca pestele este un aliment sanatos si hranitor, trebuie luat in calcul faptul ca acesta poate contine cantitati mari de metale grele, dintre acestea cel mai rau fiind marcurul. Aceasta fac ca femeilor insarcinate si copiii mici sa le fie restrictionat consumul de peste oceanic. Studiile facute de americani au aratat ca, unul din sase nou-nascuti are in sange o concentrate de mercur peste limita admisa.
 
Mercurul ajunge in aer, avand ca sursa rezidurile produse de arderea carbunelui in centralele termoelectrice, ploaia aduce mercurul pe si in sol, si de aici acesta ajunge, in final, in apa marilor si oceanelor, contaminand pestii si ale specii marine. Mercurul reprezinta un risc major pentru sanate, afectand echilibrul sistemului nervos, imunitatea si activitatea cardiaca.
 
Evita sa consumi urmatorii pesti care au un continut ridicat de mercur: rechin,  peste-spada, macroul regal, ton, halibut si stiuca. Este recomandat sa nu depasesti o portie pe luna de: midii albastre, stridii, crab, si oricare peste alb din America de Nord, recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii si Administratia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor
.

Codul este pestele cu cele mai putine calorii

Urmatoatoare specii de peste au concentratii reduse de mercur: ansoa, sardine, somon salbatic (din Pacific), hering, cambula, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti, somn de crescatorie. Cu doua amendamente: pescuitul crevetilor aduce grave prejudicii mediului inconjurator si, doi, pestii de crescatorie pot fi contaminati cu alte metale grele, cel putin la fel de daunatoare ca si mercurul (plumb, de exemplu), asfel ca nu trebuie depasita, nici in acest caz, cantiatea optima de peste recomandata, pe saptamana. 
 
Cand prepari pestele tine cont de urmatoare sfaturi:
 
1. Consuma specii variante de peste, nu te limita doar la una;
2. Curata grasimea si pielea de peste, acestea fiind locul unde sunt depozitate metalele grele si toxinele. Acest procedeu este cu atat mai necesar, daca este vorba despre un peste gras, si te afli in perioada unui regim de slabit;
3. Prin preparare termica se elimina cea mai mare parte a substantelor deunatoare din carnea de peste. Arunca, deci, uleiul in care ai prajit peste.

Peste in dieta este nu doar necesar, dar si foarte gustos. Tu ce peste pregatesti pentru azi si mai ales cum?