Peștele care menține creierul sănătos. Dr. Vlad Ciurea sfătuiește românii să îl consume

|Andreea Nicole |
Peștele care menține creierul sănătos. Dr. Vlad Ciurea sfătuiește românii să îl consume

Dr. Vlad Ciurea sfătuiește românii să îl consume. sursa foto Freepik.com

Peștele care menține creierul sănătos. Dr. Vlad Ciurea sfătuiește românii să îl consume: „Se potrivește exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică”.

Unul dintre cei mai respectați neurochirurgi din România, prof. dr. Vlad Ciurea, atrage atenția asupra unui aliment deseori ignorat de români. Deși aduce beneficii esențiale pentru sănătatea creierului: peștele sălbatic e consumat rar.

Deși prețul, gustul puternic sau textura mai fermă îi determină pe unii să-l evite, peștele marin sălbatic – în special somonul – rămâne o alegere de top pentru protejarea și susținerea funcțiilor cerebrale.

Peștele care menține creierul sănătos: somonul sălbatic

Specialiștii recomandă să evităm somonul de crescătorie. Sursa foto Freepik.com

Medicul a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii iThink, explicând de ce acest tip de aliment este atât de valoros:

„În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini. Acest tip de proteină se potrivește exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică. Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic.”

Neurochirurgul subliniază și diferențele esențiale dintre tipurile de pește disponibile pe piață, încurajând consumul celor „curați” și activi:

„La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier, și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă.”

Citește și: Care este cel mai sanatos peste pe care il poti manca?

Pe lângă pește, trebuie să consumăm legume, fructe și proteine

Peștele care menține creierul sănătos. sursa foto Freepik
Peștele care menține creierul sănătos. Sursa foto Freepik.com

Pe lângă pește, Vlad Ciurea susține și un regim alimentar echilibrat, bogat în legume, fructe și proteine slabe. Printre alimentele recomandate se numără carnea de curcan, dar și legume precum conopida, extrem de benefică pentru creier.

„Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului. Conopida, de exemplu, este foarte bună pentru creier. Din toate aceste alimente, creierul își ia exact ce are nevoie pentru a funcționa în condiții cât mai bune.”

Medicul constată cu optimism faptul că tot mai mulți români adoptă o dietă mai sănătoasă și diversificată, în care vegetalele și peștele încep să joace un rol important:

„Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele.”

Citește și: Cel mai „otrăvitor” pește din lume: are 70 de paraziți și este consumat de multă lume

Distribuie articolul pe: