Avem aici, printre multa alte bunatati, o colectie impresionanta de retete cu paste, dar paste cu mazare nu. Deci era momentul sa le incercam. Sunt cina perfecta, sunt satioase si sunt acceptate si intr-o dieta vegetariana si pentru una normala, plus ca au un aer primavaratec. Nu contin multe calorii, au fibre, si se fac foarte repede. Eu le-am facut folosind mazare inghetata si paste integrale. Ca sa faci doua portii generoase, de paste cu mazare ai nevoie de 300 de grame de paste, 300 de grame de mazare (se poate si mai multa), doi catei de usturoi, o legatura de marar sau cimbru uscat, doua linguri cu ulei, o lingurita de zahar, o lingurita cu suc de lamaie, sare si piper, un pahar mic de vin alb si dulce, patru linguri de parmezan. Pastele se fierb conform instructiunilor. Cand sunt gata, scurge apa, dar nu clati pastele pentru ca nu-i nevoie. Pastreaza o cana din apa in care acestea au fiert. Pune uleiul la incins, adauga usturoiul tocat marunt si lasa-l un minut. Pune mazarea (inghetata, dar scuturata bine de buctelele de ghiata – cel mai bine este sa o lasi intr-o sita cinci minute si sa o scuturi de cateva ori zdravan), si caleste totul impreuna vreme de 5-10 minute. Pune zaharul, sare si piper. Adauga si cimbru sau marar. Stinge totul cu vin si lasa mai departe sa fiarba alte cinci minute. Cand s-a evaportat alcoolul adauga doua linguri de parmezan ras si o parte din apa pastrata de la paste. Sosul trebuie sa fie mai subtire si sa imbrace boabele de mazare. Asa ca daca mai este nevoie mai adauga apa. Rastoarna sosul peste paste si amesteca. Presara restul de parmezan si sucul de lamaie. Serveste pastele cu mazare imediat. Pastele cu mazare preparate in acest fel merg si intr-o varianta mai picanta, caz in care poti adagua un ardei iute cand gatesti mazarea. Poti face mancarea picanta si cu piper rosu.