Par frumos dupa nastere

Par frumos dupa nastere




 Pana acum nu am vazut mamici chele, dar aceasta convingere cred ca explica atatea schimbari drastice de coafura la tinerele mame. Se poate preveni caderea masiva a parului? Ce rost are ea?



Fiind parte vatamata iti vine greu sa accepti, dar caderea masiva a parului dupa nastere este perfect normala si are o explicatie … hormonala. In timpul sarcinii parul este mai tare, capata un luciu superb si nu cade absolut deloc, datorita progesteronului secretat in cantitati mari. Progesteronul ajuta la fixarea sarcinii si va ajuta sa aduceti bebelusul la termen, dar are si efecte din cele mai diverse:

 

pilozitate excesiva – da, unele femei insarcinate au par pana si pe burtica! Nu mult, dar suficient cat sa se enerveze.

 

tranzit foarte lent si constipatie. Probabil in ideea ca orice activitate la nivelul abdomenului inferior poate genera contractii, natura a folosit solutia cea mai la indemana: incetinirea oricarei activitati musculare, chiar daca tine doar de sistemul digestiv. Stim ca in sarcinile peste termen mamele sunt sfatuite sa inghita ulei de ricin care da crampe si porneste contractiile.

 

acneea de sarcina. Din fericire n-o are toata lumea, sa zicem ca jumatate din mamici au tenul luminos si jumatate se umplu de… diverse. Din fericire diversele trec dupa ce vine bebe. Probabil cu cat ai avut probleme mai mari cu cosurile in adolescenta, cu atat mai mare este probabilitatea ca ele sa revina cand esti insarcinata. La mine s-a potrivit ๐Ÿ™

 

un par superb, de invidiat. Care nu cade niciodata, nu se rupe, luceste de mama focului fara sa folosesti macar o amarata de masca regenratoare!

 

Si dupa ce vine bebe?

 

– Pilozitatea excesiva dispare (nu peste noapte, dar peste 2-3 luni nu mai vezi nici urma).

– Acneea de sarcina dispare si ea, la fel si problemele de functionare interna.

 

[next]Dar parul? Parul? Ei bine, n-o sa iti placa deloc: tot parul ala care nu a cazut in timpul sarcinii, ACUM va cadea. Pentru ca natura stie matematica si a calculat cate zile ai profitat de excesul de progesteron, economisind cate 100 de fire de par pe zi.

 

Se pare ca un om pierde in medie 100 de fire de par pe zi. In majoritatea cazurilor creste altul. Nu, de fapt intotdeauna creste altul, cauzele calvitiei nu rezida in aceasta mica naparlire zilnica, am vrut doar sa sperii.

 

Adaugati dragi mamici la asta noptile nedormite, o posibila avitaminoza si stresul care nu stiu cum dar nu ne cruta dupa ce vine bebelusul si vedeti ca parul are toate motivele sa ne paraseasca.

 

Nu exista o perioada fixa in care e normal sa cada parul dupa nastere. Oricum ar, fi, in majoritatea cazurilor nu cade dramatic, cu pumnul de fire la spalat, ci un numar putin mai mare decat de obicei. Pentru cineva care de 9 luni nu mai stie cum arata un fir cazut si care si-a mai lasat si parul sa creasca poate desigur parea dramatic.

 

Trebuie sa tinem cont ca primavara si toamna pierdem o cantitate mai mare de par, deci daca aceste 3 luni dupa nastere va prind la schimbare de sezon sa nu va ingrijorati (prea tare, ca altfel eu stiu sigur ca nu puteti scapa de griji).

 

Ce putem face totusi sa amelioram caderea parului?

 

Studii recente leaga lipsa vitaminei H de caderea parului. Prin urmare, o cura de vitamina H simpla sau in compozitia unor anumite suplimente alimentare nu poate fi decat de ajutor. Surse sigure mi-au confirmat ca, pentru moment, vitamina H fiole nu se mai gaseste in farmacii, dar exista multivitamine (efervescente) care o contin.

 

[next]O dieta bogata in cereale si alte alimente care contin vitamine din complexul B poate fi de mare ajutor. Multe au rol antistres (printre altele) iar B5 e deja bine cunoscuta pentru efectele benefice asupra parului – de fapt asupra scalpului (vezi marketingul sangeros… al reclamelor la sampon).

 

Folosirea unei masti de par dupa fiecare spalare. Unele din ele necesita expunerea timp de umatate de ora. Nu-i asa o mare problema, puteti iesi din baie , continuand rutina zilnica – alaptat, schimbat, certat cu persoanele jur, orice va face placere. Asa ca nu dati vina pe lipsa de timp! Pe langa potentialul reparator, va ajuta sa scoateti toate firele cazute imediat dupa spalare, dand impresia ca pierdeti mai putin par. Sau pot spune invers: daca nu folositi o masca, veti avea imrpesiia ca pierdeti par mai mult pentru ca se incurca si firele cad treptat la fiecare pieptanat.

 

Folosirea unui balsam de par dupa fiecare spalare. Asta daca intr-adevar va “incapatanati” sa sustineti ca nu e deestul timp pentru masti.

 

Alegerea unui sampon revitalizant. Pe mine m-a ajutat unul cu argila, dar exista si alte pareri. Cu cat mai natural, cu atat mai bine. Ai un Plafar in zona?

 

Schimbarea coafurii. De fapt, scurtarea ei ar fi o exprimare mai apropiata. Parul va cadea la fel dar va fi mai greu de depistat.

 

Daca nici asta nu merge, deschideti-va culoarea parului! Macar un fir blond nu sare in ochi la fel de rau ca unul negru.