PROPRIETATILE DE BAZA E simplu de tot: daca veti consuma un singur fruct de papaya atunci veti depasi de trei ori necesarul zilnic de vitamina C al organismului. Un fruct mediu de papaya cantareste aproximativ 300 de grame, asa ca mai jos vom arata concentratia de substante sanatoase raportate pentru un fruct mediu. Dupa vitamina C, acidul folic are cea mai mare concentratie, un fruct asigurand 30% din necesarul zilnic. Urmeaza potasiul (23%), fibrele (22%), vitamina A si E (cate 17%), vitamina K (10%), calciul (6%). Deasemenea, intr-un singur fruct de papaya se gasesc aproximativ 18 grame de zahar. Vitaminele C, A si E, foarte puternice in papaya, sunt trei dintre cei mai important antioxidanti naturali cunoscuti, asa ca prin consumul acestui delicios fruct este activata protectia impotriva dobandirii aterosclerozei sau a bolilor de inima. Mai mult, cele trei vitamine impiedica oxidarea colesterolului, care altfel ar duce, in final, la probleme pentru inima din cauza subtierii vaselor de sange. Sistemul digestiv, dar si sanatatea colonului sunt mai bine protejate gratie nutrientilor si a fibrelor din papaya. Acidul folic, vitamina C, betacarotenul si vitamina E au fost mereu asociate cu reducerea sanselor de aparitie a cancerului de colon. Papaya contine doua enzime foarte puternice, papaina si chimopapaina, care au puternice calitati anti-inflamatorii si care imbunatatesc viteza de vindecare in urma arsurilor de piele. Papaina mai are are si rolul de a digera proteinele din alte alimente, fiind foarte concentrata atunci cand fructul de papaya nu este inca ajuns la maturitate si este recoltata si folosita ca ingredient activ in unele gume de mestecat sau in unele suplimente alimentare. Alte efecte pozitive pentru organism in urma consumului fructelor de papaya includ mentinerea sanatatii plamanilor, protectie impotriva aparitiei artritei reumatoidale sau asigurarea unei vederi bune pentru o perioada cat mai lunga a vietii. In fine, un studiu foarte important realizat in Statele Unite a aratat ca ceaiul verde consumat impreuna cu fructe si legume bogate in licopen (cum ar fi papaya) reduce considerabil sansele de dobandire a cancerului de prostata. Atentie: Persoanele alergice la latex trebuie sa evite consumul regulat de papaya, fiindca acest fruct contine o substanta asemanatoare celor din latex. Doar papaya gatita la temperaturi ridicate este sigura pentru aceste persoane. Continut caloric: 34 la 100 de grame (aproximativ 100 la o papaya). CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE Papaya se consuma cel mai des in starea naturala, proaspata, dupa ce i s-a curatat coaja. Samburii din interior sunt comestibili, nu trebuie indepartati decat daca gustul usor piperat al acestora nu este pe plac. Se obisnuieste ca papaya sa fie consumata exact cum se consuma pepenele galben: se taie in felii lungi, se elimina semintele apoi se taie cu cutitul pana la coaja sau cu ajutorul unei linguri, tot pana la coaja. Daca vreti sa fie si mai zemoasa, atunci papaya poate fi stropita cu cateva picaturi de lamaie verde sau de lamaie normala. [next]Daca doriti sa folositi papaya la salate, atunci trebuie intai sa-i indepartati coaja, sa o taiati in bucatele in functie de dimensiunea dorita si sa o amestecati cu celelalte fructe doar cu foarte putin timp inainte de momentul servirii, fiindca fructul de papaya are proprietatea de a inmuia foarte rapid alte fructe cu care intra in contact. Un smoothie foarte sanatos si la mare moda este urmatorul: amestecati in blender o papaya decojita si taiata bucatele, 200 de grame de capsuni coapte si 200 de grame de iaurt fara grasime. Daca doriti sa obtineti un preparat inedit, cu arome spectaculoase si de mare efect, dar si foarte sanatos, iata reteta, e aproape secreta: amestecati o papaya taiata bucatele cu frunzulite maruntite de coriandru, cu ardei jalapeno (iuti) si cu ghimbir proaspat si veti obtine un sos salsa inedit, care va merge de minune cu creveti sau cu carnea de scoica. LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI PAPAYA Daca doriti sa consumati papaya chiar in ziua procurarii, atunci alegeti fructul care are culoarea rosie/portocalie la exterior si care este usor moale la atingere. Cele care au pete galbui la exterior inseamna ca nu sunt complet coapte inca (se vor coace insa la temperatura camerei in cateva zile). Papaya de culoare verde sau cele foarte tari la atingere nu trebuie cumparate decat daca doriti sa le folositi in salate. Pentru un continut maxim de antioxidanti, papaya trebuie consumata doar atunci cand este complet coapta. La frigider acest fruct trebuie tinut maximum doua zile din momentul in care este copt. INEDIT DESPRE PAPAYA Navigatorul Cristofor Columb a denumit papaya drept “fructul ingerilor”, gratie texturii untoase si a parfumului interior; In Statele Unite, care este acum cel mai mare producator mondial de papaya, acest fruct nu a fost introdus decat in secolul 20, in Hawai! Astazi, in afara SUA, Mexic si Puerto Rico sunt alti producatori mondiali importanti. CONCLUZIE: Papaya nu este inca atat de populara in gusturile culinare ale romanilor, si datorita prezentei reduse, insa doar cererea pentru acest fruct ii poate face pe importatori sa-l duca in Romania. Asa ca cereti supermagazinelor acest fruct si poate in scurt timp va deveni o prezenta constanta pe rafturi. Gustul sau parfumat, textura cremoasa si multitudinea de vitamine si de nutrienti recomanda papaya drept un fruct must have dar si trendy in orice salata racoroasa de fructe.