Paine dulce din albastra Portugalie

Paine dulce din albastra Portugalie

Daca pe timp de vara ai paine buna, nici ca-ti mai trebuie altceva: micul dejun devine acest festin usor de obtinut, fara sa trebuiasca sa pornesti la vanatoare. Pao doce sau painea dulce pe care au descoperit-o cine stie cand portughezii, este o painisoara frageda, pufoasa, si care invita la mic dejunuri asa cum le stiam cand eram mici. Ce inceput de zi poate fi mai delicios decat cel cu paine buna, pe care intinzi unt si apoi decorezi cu miere facuta in casa? Sau dulceata de smochine? Miam-miam.

Pentru a te bucura de soarele Portugaliei care poposeste dimineata la tine in farfurie sub forma acestei painici cu textura grozava, trebuie sa aduni urmatoarele ingrediente:

– 30 gr drojdie uscata

– 1 kg faina

– 120 gr unt scos de la frigider si lasat sa se inmoaie putin

– 1/3 cana apa incalzita

– 250 ml lapte caldut

– 170 gr zahar

– 5 gr sare

– 4 oua

Ti-ai suflecat manecile? Ok. Se pune drojdia intr-un castron mare, mare, si se dizolva incet cu apa. Se adauga si jumatate din cantitatea de faina, 3 dintre oua, laptele, zaharul, untul, sarea, si amesteca cu multa grija toate astea pana cand obtii un amestec moale. E important sa nu te grabesti. Abia acum se adauga si restul de faina, si se omogenizeaza totul cu delicatete. Se pune niste faina pe blat, si se framanta aluatul acolo, pana cand nu se mai lipeste de maini. Apoi se asaza aluatul intr-un vas mare si se lasa o ora, timp in care el se va dubla; se imparte ulterior in doua. A venit momentul sa ungi doua tavi si sa pui jumatate de aluat in fiecare. Se mai lasa aluatul sa mai creasca o ora, si apoi se incinge cuptorul la 180 grade. Se bate repede oul ramas si se picteaza cu el suprafata painilor. Se baga la cuptor timp de 45 de minute si cand se scoate, n-o sa-ti para rau.