Paine de casa

Paine de casa




Ce poate sa fie mai bun intr-o zi rece decat paine facuta in casa. Moale, pufoasa, cu coaja crocanta. La toate acestea se adauga si bururia de a face paine in casa.

Ingrediente pentru 8 painici:  

  • 500 gr faina (200 faina alba, 300 faina integrala) – este important sa adaugam si faina alba la paine pentru ca, facuta doar cu faina integrala va avea un gust ciudatel si nu va fi asa de pufoasa
  • 200 ml lapte
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 3 linguri ulei de masline
  • O lingurita de sare
  • Un praf de zahar
  • O lingurita de ceapa verde uscata (partea verde a cepei se pune la uscat si se pastreaza in camara sau exista si la pliculet in supermarket) 

 

 

Primul lucru este sa pregratim drojdia. O dizolvam bine in lapte caldut (nu fierbinte) cu zaharul si sarea. Lasam cinci minute si apoi o adaugam la faina. Incepem sa framantam faina adaugand si ceapa verde uscata. Daca mai este nevoie, adaugam lapte caldut sau apa calduta. Framantatul nu dureaza mai mult de 10 minute dar trebuie sa aveti rabdare si sa framantati pana cand coca devine elastica. La inceput e faramicioasa si apoi devine tare. Adaugam si uleiul, mai framantam un pic si apoi o punem la crescut. 20 de minute intr-un loc cald, ferit de curent, ii ajunge.  

 

 

 

Incingem cuptorul si pregatim o tava pe care punem hartie de copt. Aluatul il impartim in 8, ii dam o forma ovala si crestam cu cutitul. Le punem in cuptorul incins, la foc mic pentru 20 minute.

 

La sfarsit, facem testul cu scobitoarea si le ciocnim pe fund. Daca suna a gol, sunt gata. Nu-s rumene la suprafata pentru ca nu le-am uns cu nimic deci nu vor arata mult diferit fata de atunci cand erau crude. Sunt insa foarte bune, au coaja crocanta si miezul pufos. 

Et voila! Am facut si paine! 

S-aveti pofta! 

 

 Puteti face paine acasa si folosind o masina de paine.