Paine cu rosii

Paine cu rosii

Daca vreti sa dai o fuga in paradis incearca painea cu rosii. Am mancat paine cu rosii la o amica, acum cateva zile. In week-end am incercat reteta acasa. Este o adevarata nebunie.

Se face foarte usor si poate fi adaptata dupa sezon. Iarna, folosesti pasta de tomate si eventual doua-trei rosii cherry sau rosii uscate, iar vara merge cu rosii adevarate facute pasta intr-un blander cu putin ulei si oleaca de apa. Ideea este ca painea cu rosii merge perfect la micul dejun, la pachetelul copilului la scoala, dar si rumenita la cuptor cu un strop de ulei si o felie de branza, ca masa de seara.

Ca sa faci compozitia pentru paine cu rosii, care sa incapa perfect intr-o tava de cozonac clasica, ai nevoie de 400 de grame de faina, o lingurita cu sare, doua lingurite de drojdie uscata, o lingurita de zahar, o lingura de ulei, o cana de apa calda, trei linguri cu pasta de tomate, patru rosii cherry sau doua linguri cu rosii uscate, conservate in ulei, o lingura de busuioc uscat, un ou o lingura cu parmezan.

 

Pune rosiile, pasa de rosii si apa calda intr-un blender. Amesteca usor. Ideea este sa ramana bucatele de rosii. Combina intr-un vas faina, drojdia, sarea, zaharul, busuiocul uscat si uleiul si leaga totul cu sucul de rosii. Amesteca bine, cu mana sau intr-un robot pana rezulta un aluat elastic nelipicios. Lasa aluatul sa creasca, intr-un loc cald pentru circa 45 de minute. Formeaza chifle, pe care le asezi la distanta unele de altele intr-o tava unsa cu putin ulei sau pe folie de copt. Bate oul ca pentru omleta, unge painicile si presara un strop de parmezan pe fiecare chifla. Coace painea cu rosii la foc moale, circa 30-40 de minute, in cuptorul bine incalzit inainte, pana devine aurie.

Este absolut delicioasa. Si daca te indragostesti de aceasta reteta si vei sa repeti painea cu rosii, pentru arome diferite pune diferite tipuri de ierburi. Cimbrul  si rozmarinul se potrivesc perfect. Poti incerca si cu putin praf de usturoi. Este savuros!