Oul de gaina

Oul de gaina

PROPRIETATILE DE BAZA

Oul de gaina este foarte bogat in aminoacizi si proteine, continand, in medie, 5,5 grame de proteine pure, adica peste 11% din necesarul zilnic al organismului. Desi mult timp s-a spus ca un consum ridicat de oua este asociat cu cresterea bolilor de inima, studii recente au demonstrat ca un consum de un ou pe zi nu dauneaza deloc sanatatii.

Vitaminele B dintr-un ou ajuta la protejarea celulelor si la excelenta functionare a creierului uman. Colina, un important aminoacid prezent in vitamina B, este foarte bogata intr-un ou. Colina (care se mai gaseste si in boabele de soia) este direct raspunzatoare pentru transmiterea in conditii optime a semnalelor de la nervi spre muschi. Mai mult, colina reduce inflamatiile din organism.

Consumul de oua ajuta si la prevenirea coagularii sangelui sau a formarii de cheaguri pe artere, asa ca inima poate fi ajutata in acest mod. Un alt avantaj al consumului regulat de oua il reprezinta lupta impotriva cataractei si a degradarii generale a vederii.

Unde dauneaza insa cu adevarat, si trebuie tinut cont de acest aspect, este la incidenta diabetului de tip 2, care este puternic asociat cu consumul ridicat de oua pe zi (peste doua in fiecare zi).

Calorii: 68 la un ou de marime medie.

ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE

Ouale sunt alimente fragile si sensibile la caldura, de aceea intotdeauna trebuie sa verificati la magazine cutia pe care doriti sa o achizitionati, fiindca este foarte posibil sa gasiti oua sparte. Acasa trebuie tinute in frigider insa vor trebui sa fie consumate pana la data tiparita pe ambalajul in care le-ati cumparat, sau chiar pe coaja direct. In ciuda acestor indicatii, care au legatura cu securitatea ridicata a alimentelor, un ou poate fi insa tinut la frigider chiar o luna de zile, insa dupa aceasta perioada consumarea lui este interzisa. Daca le pastrati in frigider, este indicat sa nu le spalati coaja, aceasta fiind un important protector propriu.

In Occident cultura comercializarii oualelor in functie de modul in care au fost crescute gainile este foarte ridicat, pe cand in Romania acest lucru este la inceput. Practic, in magazinele din tarile civilizate, exista peste tot oua “normale” (gainile sunt crescute in mari ferme, in care densitatea este extrem de ridicata) sau oua ecologice (organice – gainile au un standard de viata mai ridicat si sunt crescute fara chimicale).

[next]CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Omleta este cea mai cunoscuta si comuna modalitate de a prepara oul de gaina, urmat de oul fiert si de oul prajit (ochi). Acestea sunt numite “intrebuintarile obisnuite” ale unui ou de gaina. Stiati ca un ou pe zi, consumat insa doar la micul dejun, poate ajuta la scaderea greutatii?

In fine, oul este un ingredient de baza pentru prepararea unui numar aproape nelimitat de prajituri, placinte si alte produse fainoase.

INEDIT DESPRE OUL DE GAINA:

– Reprezinta un simbol al Pastelui in tarile crestine, cu preponderenta in cele ortodoxe, insa si in Asia;

– Oul este unul dintre alimentele care produc alergii la oameni, in special la copii, insa acest lucru trebuie stiut dinainte de catre parinti in urma unor analize medicale;

– Oul reprezinta cel mai des folosit aliment in asa-zisele “forme minore de vandalism”, adica aruncarea unui ou spre o persoana sau spre alte obiecte;

– Oul crud este folosit de catre muzicanti pentru dregerea vocii; pentru consumul popular insa, este total interzisa consumarea oualelor crude, fiind o posibila sursa importanta de toxine;

CONCLUZIE:

Oul de gaina este considerat pe nedrept inamicul curelor de slabire sau ale retetelor dietetice. In fapt, asa cum se stie, doar galbenusul este cel care pune probleme, insa s-a constatat chiar ca doar grasimea din galbenus este cea vinovata. Prin urmare, oamenii care consuma in mod regulat mese fara grasimi pot consuma in liniste oua, chiar intregi, insa in mod controlat (maxim 5-6 oua pe saptamana).