Nu stiu cum sunteti voi, dar mie chiar nu-mi plac sosurile gata pregatite, pe care le gasim si in hipermaket-uri, unele au un gust gretos si nu sunt sanatoase, motiv pentru care obisnuiesc sa-mi prepar singura dressingul. Ador salata garnisita cu suc acrisor de lamaie ori lime si mirosul rafinat al uleiului de masline.As putea spune ca este combinatia perfecta pentru o salata reusita. Indiferent de cat de proaspta iese la gust salata o puteti salva daca presarati cateva lingurite cu ulei de masline si suc de lamaie (lime) ori otet. Eu sa va spun drept nu prea gatesc cu otet pentru ca nu reusesc sa aproximez cantitatea necesara dressingului si imi iese salata prea acra, de aceea ma feresc de otet ca dracul de tamaie. In plus, lamaia are un gust racoritor, proaspat si in caz ca nu stiati puteti diversifica paleta cromatica din farfuria voastra, adaugand in salata si coaja de lamaie ori lime. Ei si asa cum va spuneam, otetul nu numai transforma mancarurile intr-un deliciu, dar este si foarte sanatos. Laudat precum un aliment minune, care lupta cu kilogramele in plus, otetul daca este consumat frecvent controleaza nivelul zaharului din sange, marturie stau dovezi stiintifice, solide. Studiile stiinfice realizate de-a lungul ultimilor 10 ani, scot la iveala beneficiile consumului de otet. In plus, priviti partea frumoasa a lucrurilor, nu este scump si poate fi inclus cu usurinta in dieta de zi cu zi. Persoanele care sufera de diabet de tip 2 sa fie foarte atente la ce va urma. S-a dovedit ca otetul poate controla aceasta boala. Dar, nu va bucurati asa de repede, dieta trebuie corelata cu un program bun de sport. Si daca multi dintre voi stramba acum din nasuri, ca asa ceva este pe de parte de a fi adevarat, aflati ca, este cu putinta. Meritele ii apartin unei substante active din otet si anume acidul acetic. Studii realizate la Universitatea din Tokyo au scos la iveala faptul ca acidul acetic inhiba actiunea a catorva enzime implicate in digestie (printre care se numara si amilaza). Si ca sa intram de fapt in itele problemei, sa intelegem mai bine mecanismul prin care otetul poate controla nivelul glucozei din sange, am sa va spun ca atunci cand otetul ajunge in intestine, zaharurile si amidonul reusesc sa ajunga aici fara sa fie digerate, avand un impact foarte mic asupra nivelului de zahar din sange. Potrivit unui nutritionist, unii subiecti au inregistrat rezultatele mai bune in urma consumului de otet din vin. Mai mult de atat, in urma unui studiu, desfasurat pe o perioada de 12 saptamani, realizat pe pacienti bolnavi de diabet de tip 2, care au servit zi de zi cateva lingurite cu otet de mere, s-a observat o scadere a nivelului de hemoglobina. Si daca v-ati spus ca beneficiile otetului se limiteaza la atat si nimic mai mult, v-ati inselat, mai urmeaza. Ei bine, in urma unui studiu consumul a doua lingurite cu otet devin si o felie de branza, servite inainte de culcare, a condus la o scadere vertiginoasa a zaharului din sange cu 4-6 procente. Insa, includerea otetului in dieta de zi cu zi necesita multa informare si precautie. Si pentru ca la unele persoane una-doua lingurite cu otet cauzeaza aciditate in stomac, corect este ca otetul sa fie consumat odata cu mancarea sau folosit la prepararea acesteia pentru ca neplacerile amintite mai sus sa nu va strice ziua, mai ales daca se anunta a fi una de mare exceptie. Va spuneam la inceputul acestui material ca este mult mai sanatos daca dati deoparte dressingul din comert si folositi in schimb ulei de masline, suc de lamaie (ori lime) sau otet. Va vand un pont, cand va apucati de prepararea dressingului pentru salata, asigurati-va ca puneti otet 50-75% si apoi adaugati un pic de usturoi maruntit, oregano uscat si busuioc sau adaugati un pic de mustar Dijon. Iar aceia dintre voi care sunt innebuniti dupa savoarea prea-minunatelor sosuri din comert, aflati ca acestea nu-s deloc sanatoase, contine grasimi, aditivi si saruri. Stiti povestea aceia cu copilul razgaiat, care nu papa legumele din farfurie? Cum nu v-am zis-o? Cand eram mica nu suportam sa vad in farfuria mea cum spatiul alb este acoperit de cat mai multe legume. Iar daca acestea mai erau si fierte refuzam in mod categoric meniul din ziua respectiva, evident o idee deloc insipirata, in mentalitatea mea asociam legumele cu niste chestii mici verzi, cu gust oribil si miros neplacut. Bun, sa lasam istorioarele din copilarie deoparte si sa revenim la subiect. Pentru ca legumele fierte sa capate mai multa savoare, adaugati un strop de otet (chiar si conopida). Bine, deci nu va surade nici aceasta optiune, atunci puteti inumuia felii mici de paine (din faina integrala) intr-o pasta de ulei de masline si otet balsamic. Eh, ce ziceti acum? Mai multa savoare, nu? Gospodinele care vor o solutie pentru conservarea carnii, ar trebui sa foloseasca otet. De aceea otetul este ideal pentru marinarea carnii de peste si pui. Cand pregatiti legumele cu otet folositi si condimente (cu putin sodiu). Cei vesnic interesati de programe de slabit, ar trebui sa stie ca exista si o dieta cu otet. O lingura cu otet servita inainte de pranz si cina va poate ajuta sa dati jos cel mult 1 kilogram pe saptamana, ieta nu va fi tinuta mai mult de 2 saptamani. S-ar putea ca unii dintre voi sa spuna acum: “Este prea frumos ca sa fie adevarat!” si chiar este adevarat.