Ingrediente pentru 4 portii: -400 grame ciuperci, -1 lingura cu suc de lamaie, -200 grame morcovi tineri, -1 legatura de ceapa verde, -1 catel de usturoi, -50 grame slanina, -250 grame de orez cu bobul lung, -500 ml de supa de legume, -60 grame unt, ½ de lingura cu faina alba, -120 ml de vin alb, -100 grame mazare, -2 linguri cu smantana, -1 legatura de patrunjel, -sare, piper alb macinat. Plus: -grasime pentru ungerea tavii. Mod de preparare Se curata ciupercile, se taie marunt dupa care se stropesc cu sucul de lamaie (pentru a-si pastra culoarea). Se curata morcovii si se taie oblic in felii. Ceapa verde se curata, se spala si se taie rondele. Apoi se curata usturoiul si se toaca marunt. Se taie slanina in cuburi. Se da in clocot supa cu orez, dupa care se lasa sa fiarba la foc mic pret de 20 de minute. Se topesc 20 grame unt si se prajeste slanina. Pesteslanina se adauga ciupercile, se calesc la foc mare. In tot acest timp se amesteca continuu. Se calesc usturoiul si ceapa verde pana cand devin fragede si se lasa sa mai fiarba pentru cateva minute, impreuna cu morcovul. Peste tocanita se presara faina si se fierbe cateva minute. Apoi se adauga vinul si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 5-10 minute. In ultimele 3 minute se adauga mazarea. Patrunjelul se spala si se pun cateva frunze deoparte, restul se marunteste. Orezul se amesteca cu untul ramas, se toarna in forma de inel si se pune pe o farfurie. Dupa aceasta se adauga peste tocanita smantana, patrunjelul, sarea, piperul si se toarna in centrul inelului de orez. Valoarea nutritiva O portie are: 430 Kcal, 10 grame proteine, 18 grame grasimi si 55 grame carbohidrati. Pofta buna!