Orez cu lapte

Orez cu lapte

Orezul cu lapte este un desert care miroase a copilarie. As mai spune ca este desertul perfect pentru serile reci de toamna, dar cele 20 de grade ale acestui mijloc de noiembrie ma fac sa ma gandesc ca orezul cu lapte merge perfect cu fructe proaspete, cu siropuri de fructe si binenteles cu dulceata. Este la fel de bun si inecat in sos gros de ciocolata.

Imagineaza-ti un castron caldut cu orez cu lapte, aromat cu vanilie adevarata, garnisist cu dulceata de cirese amare, de mure sau de visine. Pe cuvant ca nu exista ceva mai bun!  

Inca o vorba si ajungem la reteta. Spuneam ca vanilia este aroma perfecta. Rectific: vanilia si scortisoara. Pudra roscata imbogateste acest desert simplu si prietenos, dandu-i un are robust si tonic. 

Proportia ideala intre lapte si orez este: o parte orez si patru parti lapte. Exista variatii in functie de tipul de orez, dar cea mai buna solutie este sa pui orezul in apa calduta, cat sa-l acopere, pentru o ora, inainte sa-l prepari. Se va face mult mai repede. Mai ai nevoie de un bat de vanilie si o lingura rasa de zahar pentru fiecare parte de lapte, plus un varf de cutit de sare, dulceata sau sos de ciocolata pentru pus deasupra. 

  

Pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca pune semintele din batul de vanilie si orezul bine scurs. Fierbe totul la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Cand orezul este umflat bine, iar lapte se leaga, adauga zaharul. Mai fierbe inca cinci minute si gata.

 

Pune orezul cu lapte in castroane. Serveste-l simplu sau cu dulceata ori sos de ciocolata. Il poti manca cu fructe proaspete si frisca sau crema de vanilie. De fapt, in orice combinatie este delicios.