Orezul brun este superior din punct de vedere nutritional fata de cel alb. Din pacate consumam prea putin orez brun si prea mult orez alb, desi acesta din urma este doar o „ramasita” a orezului brun, care a pierdut cea mai mare parte din beneficiile pe care orezul le are. Toata lumea stie ca crealele integrale sunt superioare celor rafinate, dar cu toate acestea, cand vine vorba despre orez, ne incapatanam sa alegem varainta rafinata – orezul alb, in detrimentul cerealei integrale care este orezul brun. Diferenta fundamentala intre orezul brun si cel alb este coaja, stratul exterior al orezului, de culoare maro, aflata sub invelisul natural al bobului de orez. Coaja maro este inlaturata, din ea urmand a fi fabricat uleiul de orez, cea ce ramane fiind partea de interior, alba, a bobului. O dovada: prin curatatea stratului exterior orezul pierde 67% din vitamina B3 (o vitamina extrem de valoroasa pentru organism si mai ales pentru celula nervoasa), 80% din vitamina B1 si 90% din vitamina B6. In plus pierde manganul, fosforul, fierul din bobul de orez, toate fibrele si toti acizii grasi esentiali. Orezul alb este atat de sarac in nutrienti importanti incat este necesara adaugarea de vitamine (preparate industrial) si de fier, pentru ca acesta sa aiba o minima valoare nutritiva. Concret, in orezul alb raman doar caloriile si amidonul, plus o suma de compusi chimici care vin sa inlocuiasaca vitaminele naturale pierdute prin decorticare. Din punct de vedere caloric orezul alb si orezul brun au aproximativ acelasi numar de calorii. Dar spre deosebire de orezul alb, orezul brun are carbohidrati, proteine si grasimi, precum si un pachet intreg de vitamine si minerale pe care varianta decorticata le-a pierdut. Beneficiile orezului brun. In forma sa integrala orezul brun contine magneziul, mineral fundamental necesar in reducerea simptomelor astmului si deosebit de eficient in reglarea tensiunii arteriale. Magneziul este mineralul care reduce frecventa migrenelor si scade riscul infarctului si al atacului cerebral. Al doilea mineral benefic organismului, pe care orezul alb nu-l are, este manganul. Acesta ajuta oasele sa ramana sanatoase mai mult timp, combate prin aceasta osteoporoza si intervine in sinteza colesterolul si a acizilor grasi. Orezul brun contine spre deosebire de cel alb seleniul, care are un rol activ in protejarea celulelor de radicalii liberi si intervine in reglarea functionarii normale a tiroidei. Despre vitamine am vorbit deja. Vitaminele B1, B2, B3, si B6, dar si fibrele lipsesc complet din cel alb, dar sunt din belsug in cel brun. Orezul brun intervine foarte activ in scaderea colesterolului. In coaja acestuia exista gama-orizanol, un compus care are abilitatea de a reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange, dar intervine si in reglarea nivelului zaharului din sange. In aceste conditii daca pentru un diabetic, orezul alb este interzis cu desavarsire, orezul brun este un adevarat medicament. Mai mult, coaja orezului brun contine inositol-hexafosfatul este o molecula organica care are capacitatea de bloca dezvoltarea celulelor canceroase. Se mai cuvine spus ca toate beneficiile orezului brun se regasesc in uleiul de orez, dar acesta este mult prea putin folosit in Europa, si cu atat mai putin in tara noastra. Daca conumul de orez alb este o crima impotriva siluetei, orezul brun este un aliat in diete si in curele de slabire, pentru ca are un indice glicemic mult mai scazut decat cel alb, scrie WH Food. In concluzie, uita orezul alb si imprieteneste-te cu orezul brun, un adevarat prieten pentru o viata sanatoasa.