Oare cum ma ingras?

Oare cum ma ingras?

Numarul de calorii de care are nevoie organismul
Ca sa aflati numarul de calorii necesare, trebuie sa apelati la un calculator de calorii (avem unul pe dietetik.ro) sau de ce nu, sa vi-l calculati voi. Iata si ecutia care va va ajuta sa determnati aportul caloric de zi cu zi.
Rata metabolismului= 9.99g+6.25i-4.92v=166s-161

 

Unde g inseamna greutatea (calculata in kilograme si impartita la 2.2) pe care o aveti, i vine de la inaltime (in centimetri si impartita la 2.54), v inseamna varsta (pe doamne nu am sa le intreb, ca nu-i frumos), iar s vine de la sex (1 in cazul barbatilor si 0 in cel al femeilor).

 

Mai multe calorii
Ca sa puneti carnita pe voi, adaugati la aportul zilnic de calorii un extra de 500. Daca aveti nevoie de 2300 de calorii ca sa va mentineti, adaugati pana la 2800 de calorii. Si daca faceti sport, nu uitati sa adaugati calorii in plus (caci si sportul arde calorii).

 

Gata cu vechile obiceiuri!
E musai sa serviti 3 mese si 3 gustari pe zi. Bauturile trebuie alese si ele cu grija. Optati pentru bauturi proteice, lapte, sucuri din fructe si legume. In ceea ce priveste alimentele din meniu, axati-va pe:
cereale (painea trebuie sa fie din faina integrala, tarate de grau, pentru ca este mult mai hranitoare decat painea alba, motiv pentru care o puteti servi cu miere, unt, hummus sau unt de arahide).

 

Legumele. Cand vine vorba de legume, imprieteniti-va cu acelea bogate in amidon (ingrasa). Doar nu degeaba cei care mananca cartofi prajiti sunt adesea ca niste gogosele. Luati in calcul: morcovii, porumbul, cartofii, mazarea si ridichiile. Si gatiti-le fie pe gratar, la cuptor,  la aburi si mai putin prajite.

 

Fructele. Zemoase, dulci, acrisoare, de  fiecare data cand va e sete sau aveti pofta de ceva dulce, serviti fructe. Consumati in special: banane, pere, mere, ananas, fructe uscate, portocale, piersici, prune, fructe de padure si pepene rosu (preferatul meu :)).

 

Supele. Considerate o sursa de hidratare si detoxifiere a organismului, acestea trebuie sa fie hranitoare, pentru a se asigura nevoia de nutrienti. Eu va sfatuiesc sa serviti in special supe-crema de legume (numai cand vorbesc de ele mi se face foame).

 

Grasimile. In ceea ce priveste grasimile sanatoase (nesaturate) folositi nuci, avocado, alune sau uleiuri vegetale. Va puteti prepara o salata delicioasa cu un dressing din ulei de masline, suc de lamaie si sa presarati cateva migdale ori nuci. Pentru gatit puteti opta pentru ulei de masline extravirgin. Folositi-va si de uleiuri cu acizi grasi omega 6 (ulei de arahide si de floarea-soarelui).

 

Dressing-urile. Ce-ar mai fi salata fara dressing? Ceva fara gust. Asa ca, dati aroma preparatelor culinare, gatind cu: ulei de masline, crema de branza, hummus, unt (putin), unt de nuci, felii de branza si maioneza (mai putina, are grasimi trans). Este ideal sa le combinati cu carbohidrati sau proteine (pui sau peste).

 

Mai multe proteine
Despre ele se spune ca sunt caramizile unei alimentatii sanatoase. Si asa si este. Sunt esentiale pentru crearea si repararea tesuturilor musculare. Daca nu serviti suficiente porteine (din suplimente si alimente), atunci obtinerea unei perechi de muschi (mai ceva ca jucatorii de la Resling) va fi dificila. Ideal este consumati 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram din masa corporala.

 

Antrenamentul
Sportul va modeleaza trupul. Transformand caloriile in tesutul muscular. Si-n plus va creste pofta de mancare, ceea ce este grozav, mai ales ca unii fac eforturi sa manance mai mult decat de obicei. Dupa prima luna de antrenament, o sa vedeti deja rezultatele si probabil asta va va motiva suficient de mult. Insa, lucrurile nu se opresc aici.

 

Tesutul muscular capatat stimuleaza rata metabolismului, ceea ce inseamna ca trebuie sa mancati mai mult. Dupa ce avansati in antrenament, refaceti-va calculele, serviti mai multe alimente hranitoare si adaugati ceva mai multe greutati la gantere. Sper ca am reusit sa va ofer raspunsul dorit la intrebarea, care va macina de ceva vreme: “Oare cum ma ingras?”