Nutrienti esentiali

Nutrienti esentiali

Nutrientii esentiali sunt minerale si vitaminele de care organismul are nevoie zilnic. Acestia trebuie asimilati in doze bine stabilite, in functie de varsta, sex si stilul de viata. Cele mai multe persoane nu primesc, prin alimentatie in dieta zilnica suficient calciu, magneziu, potasiu, dar nici vitaminele A, C si E, de unde si diversele neplaceri in ceea ce priveste sanatatea.

Iata care sunt dozele ideale, pe care o alimentatie variata, corecta si mai ales sanatoasa trebuie sa le aduca, in fiecare zi.

Afla totul despre dieta sanatoasa

Calciul. Doza recomandata este de 1.000 miligrame pe zi. Calciul este esential pentru oase, siostem cardiovascular si activitatea cerebrala. Surse de calciu sunt produse lactate, pestele cu oase, nucile, semintele si cereale integrale.

Fibre. Cantitatea recomandata zilnic este de cel putin 25 grame. Beneficii fibrelor, daca aceasta cantitate este atinsa prin alimentatie in fiecare zi sunt: protectia fata de bolile de inima si reducerea aparitiei diabetului. Fibrele aduc si protectie impotriva acumularii de grasimi. Principalele surse de fibre sunt legumele, nucile, semintele si cereale integrale.

Magneziu. Doza recomandata este de 310-320 miligrame pe zi. Beneficiile sunt la nivelul asigurarii unei bune functionari a musculaturii musculare si la dezvoltarea si mentinerea masei osoase. Magneziu este esential pentru mentinerea activitatii cardiovasculare. Cele mai bune surse de magneziu sunt nucile, semintele, taratele si pestele.

Potasiu. Doza recomandata este de 4.700 miligrame pe zi; Beneficiile acestei doze se regaseste in sustinerea unei bune presiuni sanguine si reduce efectul consumului de sare, astfel incat sunt prevenite pietrele la rinichi si diminuarea densitatii osoase. Cele mai bune surse: cartofi, rosiile, fasole alba, iaurtul, soia si bananele.

Vitamina A. Doza zilnica recomandata este de 2.310 unitati internationale pe zi. Vitamina A este un puternic antioxidant, aduce beneficiipentru vedere, este implicata in producerea celulelor rosii, dezvoltarea embrionilor si sustine functiile imunitare. Principalele surse de vitamina A sunt organe de animale, legume portocalii, verdeturile si legume cu frunze verzi.

Vitamina C. Doza recomandata zilnic este se 75 miligrame pe zi. Vitamina C actioneaza ca un antioxidant, sustine reaspiratea celulara si sistemul imunitar. Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele, in special citricele, ardei rosii si verzi, kiwi si legumele de culoare verde.

Vitamina E. Doza recomandata este de 15 miligrame pe zi. Vitamina E are rol de antioxidant, bun in special pentru vedere, este precursor al hormonilor si intervine in procesele de metabolism celular. Cele mai bune surese de vitamina E sunt cereale, uleiurile vegetale, migdale si untul de arahide, scrie Real Simple.

Dieta ta zilnica aduce toti acesti nutrienti esentiali?