Ne putem ingrasa din cauza antibioticelor?

Ne putem ingrasa din cauza antibioticelor?

Recent, FDA a dat opublicitatii un raport sumbru: vanzarile de antibiotice ce se folosesc la animale (porci, pui, vaci si fructe de mare) au crescut cu 20% intre anii 2009 si 2013.  Aproximativ 150 de mii de tone de antibiotice ajung la animalele pe care noi le consumam, iar majoritatea sunt administrate in doze mici pentru a promova cresterea rapida si pentru a preveni imbolnavirile.

FDA si-a manifestat ingrijorarea legata de antibioticele administrate animalele, afirmand acestea ajung in organismul uman prin intermediu carnii pe care o consumam si astfel, bacteriile vor deveni tot mai rezistente si ne va fi din ce in ce mai greu sa luptam impotriva lor.
Insa, asa cum antibioticele sunt administrate animalelor pentru a creste mai repede in greutate, este posibil sa aiba acelasi efect si la oamenii care consuma carnea acestora? Iata ce spun expertii.

Cum afecteaza antibioticele sfera microbiana a oamenilor?
 
Flora noastra microbiana este reprezentata de toate microorganismele ce se gasesc in intestin, organ la fel de important ca si inima sau plamanii pentru o functionare sanatoasa a organismului. In intestinul nostru se gasesc peste 100 de trilioane de celule bacteriene de diferite tipuri.
De obicei aceste specii se echilibreaza unele pe altele, ajuta organismul sa digere bine mancarea si sa functioneze corespunzator. Antibioticele schimba aceasta flora intestinala, omorand anumite bacterii si modificand echilibrul acestora din intestin.


Cum afecteaza acest lucru greutatea?
 
Multe tipuri de bacterii din intestin ajuta coprul sa asimileze caloriile din mancare. Daca ai un dezechilibru bacterial (de exemplu prea multe bacterii de tipul celor care transforma mancarea in energie) ai putea sa asimilezi mai multe calorii din aceeasi cantitate de mancare.
Cercetarile au demonstrat ca persoanele obeze au o combinatie diferita de bacterii in intestin decat cele slabe. 
Pe studiile cu soareci, omanii de stiinta au luat materii fecale de la soarecii obezi si le-au transferat in intestinul celor slabi, iar rezultatul a fost ca acestia din urma s-au ingrasat.
 
Cercetatorii au analizat si oamenii. In cazul unor gemeni identici, gratele obez avea un tip diferite de populatie bacteriana intestinala fata de fratele geaman slab.
 
Si pentru a demonstra legatura dintre procesul de ingrasare si antibiotice, unii cercetatori au descoperit ca in cazul bebelusilor carora li s-au administrat antibiotice in primele 6 luni de viata, atunci cand flora microbiana este in proces de dezvoltare, au devenit mai grasuti.
Nu se poate face inca o legatura intre antibioticele administrate terapeutic pentru anumite infectii si cresterea in greutate pe termen lung. 
Insa, ipoteza specialistilor este ca expunerea cronica la doze mici de antibiotice din mancare si aoa poate contribui la ingrasare.
In 1940, industria alimentara a descoperit ca daca se administreaza doze mici de antibiotice animalelor de crescatorie, acestea cresc mai repede in greutate. Numai ca acest proces a luat amploare in ultimii 20 de ani, lucru care coincide si cu cresterea ratei de obezitate in randul populatiei.
Dieta si stilul de viata reprezinta cu siguranta un factor ce contribuie la cresterea obezitatii, insa nu o poate justifica complet. Este adevarat ca in ziua de azi consumam mai multe calorii decat in trecut, insa gradul de obezitate a crescut lent pana la jumatatea anilor 70, iar apoi a explodat. Ce s-a schimbat? Probabil nivelul de antibiotice din mancare si apa.