Muraturi delicioase pentru iarna

Muraturi delicioase pentru iarna

E de ajuns sa scriu despre muraturi si deja salivez pe tastatura. Sunt fan muraturi si nu le ratez la nici o masa, atunci cand imi sunt oferite.

Problema e ca cele din borcan nu sunt nici pe departe atat de gustoase ca cele din borcanele bunicii. Cum ea e departe, imi ramane sa-mi pun pofta-n cui?

Nici vorba, m-am apucat de bucatarit.  Exista doua metode de conservare: una foloseste sarea, iar cealalta otetul.

Muraturile in saramura se obtin extrem de rapid. Trebuie sa adaugati doar sare in apa in care puneti legumele si sa inchideti capacul etans la final. Incepe imediat procesul de fermentare care distruge microorganismele patogene si creste cantitatea de bacterii sanatoase pentru digestie. Timp de cateva saptamani, nu miscati borcanele!

Procesul de murare pastreaza o parte din fibre si vitamine din grupul B, care joaca roluri importante pentru organism.

Daca preferati otetul, puteti pune muraturi prin metoda aceasta. Sunt gata mai repede insa nu contin bacterii utile intestinului, ca cele dezvoltate in saramura. Procesul presupune fierberea borcanelor, metoda prin care se distruge mare parte din substantele nutritive.

Oricum ar fi facute, muraturile raman deliciul meselor de iarna. Eu ma dau in vant dupa conopida murata. Voi ce mancati cu pofta ?