Muraturi

Muraturi

Sunteti dispuse sa renuntati la o sedinta de shoppimg pentru cateva ore de stat in bucatarie sau sa spuneti pas la o sedinta de cosmetica, in favoarea pregatirii unui meniu exotic? Multe dintre doamnele din ziua de azi spun ca au renuntat sa-si pregateasca camara de iarna si prefara sa achizitioneze cele necesare de la supermarket. Vrei gogosari murati? Gasesti in supermarket. Vrei zacusca? Cauta bine in magazin si vei gasi. Evident ca gustul produselor din comert nu se compara deloc cu mancarurile preparate in casa.

 

Cand eram mai mica obisnuiam sa o pandesc pe mama, cand termina de "bucatarit", ca sa degust bucatele. Hmm…stiti ce gustoasa era zacusca? Nu era tocmai dietetica, dar ce mai conta. Te lingeai pe degete, nu alta. Si acum mai salivez dupa ea. Si stiti voi cum este sa te abtii de la ceva ce-ti face placere, este de-a dreptul imposibil. Cu riscul ca mustatile de sosul de rosii aveau sa ma dea de gol, trebuia sa-mi potolesc pofta, pai nu?

 

Cred ca v-a fost dor macar o data in viata sa mai gustati din micile bucurii ale copilariei. Asa si eu manata de curiozitate mi-am zis sa incerc din produsele din comert. Cea mai proasta alegere posibila. Zacusca numai zacusca nu era. Nu incerc sa jignesc firmele producatoare, dar este domnule o diferenta clara intre un produs de duzina si altul facut cu atentie si dragoste. Insa s-au schimbat timpurile si lipsa de timp ne impinge sa ne bucuram si de ceea ce gasim prin supermarket.

 

Si pentru ca intotdeauna este loc de exceptii, mai exista domnule gospodine, care nu dau traditia pe niste produse din supermarket. Nu le deranjeaza nici daca stau ore in sir in bucatarie, pentru ca mai apoi sa le miroasa parul si hainele a mancare. Au insa toate laudele mesenilor. In special pentru acele gospodine, m-am decis azi sa vedem impreuna beneficiile muraturilor.Eu ma declar o mare mancacioasa cand vine vorba de muraturi.

 

Gustul dulce-acrisor ma da pe spate. Iar conopida murata este preferata mea. Pana si Napoleon le socotea a fi medicamente. Si mare adevar a grait. A mura legumele nu este floare la ureche. Scopul nu consta numai in obtinerea unor arome minunate, dar si in transformarea alimentelor intr-altele usor de digerate. Este bine sa stiti ca in timpul fermentarii se dezvolta bacterii, care desi mananca din substantele regasite in plante, produc in schimb vitamine.

 

In plus, cand muraturile fermenteaza elimina acid lactic, care scade tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. Asa ca afirmatia cum ca muraturile sunt medicamente este cat se poate de adevarata. Cu toate ca marea majoritate a oamenilor fug de sare ca de dracu, de data aceasta joaca rolul pozitiv. In timp ce elimina apa din legume, favorizeaza cresterea nivelului de vitamine. Aceasta afirmatie este intarita de constatarea ca varza murata contine mai multe vitamine din complexul B, decat cea proaspata. Ati stiut asta?

 

Un alt atuu al consumului de muraturi il constituie bacteriile benefice. Acestea inhiba parazitii din intestine. Iar gustul acrisor este un semn ca acestea sunt bogate in vitamina C. Acest puternic antioxidant ajuta printre altele si la asimilarea fierului. Gratie continutului redus de grasimi si calorii, muraturile trebuie incluse in fiecare dieta. Castraveciorii murati (Of, Doamne ce mai salivez!) sunt recomandati gratie continutului ridicat de fibre. Iar marea majoritate dintre legume sunt bogate in fier si magneziu.

 

Nutritionistii recomanda cu placere muraturile, insa sa nu se consume mai mult de 5 pe zi. In schimb persoanele care sufera de diverse afectiuni trebuie sa consume cu masura. De exemplu persoanele in varsta, care sufera de diabet au voie sa consume muraturi, dar sa nu abuzeze. In ciuda faptului ca otetul din muraturi stimuleaza sistemul imunitar acesta poate irita stomacul, motiv pentru care diabeticilor le sunt recomandate muraturile cu sare. Nu se recomanda in schimb combinatia de condimente si sare in muraturi. Iar daca suferiti de afectiuni gastrice puteti gusta foarte putin.

 

Daca in schimb suferiti de afectiuni cardiovasculare sau hipertensiune ar trebui sa evitati muraturile. Nutritionistii ne mai dau inca o veste proasta, persoanele care sufera de afectiuni hepatice nu au voie sa consume muraturi. Voua va plac muraturile? Si daca da, impartasiti-ne secretul vostru. Cum faceti sa obtineti cele mai delicioase muraturi.