Morcovi copti

Morcovi copti

Postul este intotdeauna o provocare, pentru ca este greu sa alegem ce sa gatim, atunci cand suntem constransi de niste reguli. Avem noroc ca a venit primavara si avem o paleta larga de ingrediente noi si proaspete. Morcovii tineri sunt foarte gustosi si dulci, iar reteta de morcovi copti cu fenicul si susan este senzationala.

  

Majoritatea legumelor isi pierd din substantele nutritive atunci cand sunt gatite, dar morcovul este o exceptie, mai ales daca il coacem. Specialistii spun ca betacarotenul  isi face efectul chiar mai bine, atunci cand morcovii sunt gatiti. Foarte puternic antioxidant, betacarotenul,  creste rezistenta organismului in fata inbolnavirilor.

Ca sa facem morcovi copti avem nevoie de 10 morcovi tineri, o lingurita de seminte de susan, 100 grame de bulb de fenicul, o lingura ulei de masline extravirgin, sare si piper proaspat macinat si dupa gust.

Prepararea este foarte simpla si nu necesita mult efort sau vaste cunostinte gastronomice. Morcovii se spala foarte bine. Se curata superficial cu un buretel abraziv sau cu un cutit. Se rup coditele, dar nu de tot, doar cat sa ramana 1-2 cm.  Este bine sa alegeti morcovi tineri si mici, pentru ca sunt mai dulci si se coc mai usor. Se taie in doua, pe lungime, sau se lasa intregi daca sunt subtiri. Se aseaza intr-o tava antiaderenta si se stropesc cu ulei de masline extravirgin. Se presara cu semintele de susan. Feniculul se taie si el julien si se aseaza uniform in tava. Se asezoneaza cu sare si piepr dupa gust. Morcovii se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius timp de aproximativ 15 minute, sau pana devin moi si aurii.

Se servesc imediat.

100 de g de morcovi copti cu fenicul si seminte de susan contin: 42 calorii, 0,8 g proteine, 0,4 g lipide, 8,9 g carbohidrati.

Pofta buna!