Modalitatea simplă de a elimina microplasticele din apa de băut

|Andreea Nicole |
Modalitatea simplă de a elimina microplasticele din apa de băut

Microplasticele au devenit o problemă majoră pentru sănătatea publică, fiind detectate inclusiv în apa potabilă. Aceste particule minuscule de plastic provin din diverse surse, cum ar fi deşeurile din ambalaje, produsele cosmetice și hainele sintetice, iar consumul lor constant poate avea efecte nocive asupra organismului. Din fericire, există o metodă eficientă prin care putem reduce semnificativ cantitatea de microplastice din apa pe care o bem zilnic. Specialiștii vin în ajutorul populației!

Microplasticele – pericolul din apa de băut

Un grup de cercetători de la Universitatea Medicală din Guangzhou și Universitatea Jinan din China a realizat experimente pe apă moale și apă dură de la robinet, în căutarea unei metode eficiente de eliminare a microplasticelor.

„Nano/microplasticele (NMP) din apa de la robinet care scapă de sistemele centralizate de tratare a apei sunt o preocupare globală din ce în ce mai mare, deoarece prezintă un potențial risc pentru sănătatea umană prin consumul de apă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, notează Science Alert.

Particule minuscule de plastic pătrund în corpul nostru în canități îngrijorătoare. foto: Profimedia

Cum ar putea fi eliminate?

Oamenii de știință au introdus nanoplastice și microplastice în apă înainte de a o supune fierberii, urmată de filtrarea precipitatelor. În anumite situații, acest proces a permis eliminarea a până la 90% din NMP, deși eficiența a diferit în funcție de tipul de apă utilizat.

Cum arată microplasticul în apă/ Foto: Environmental Science & Technology Letters

O cantitate mai mare de NMP a fost eliminată din apa dură, care, atunci când este încălzită, generează în mod natural depuneri de calcar. Această substanță se formează pe măsură ce variațiile de temperatură determină precipitația carbonatului de calciu, încorporând particulele de plastic într-o crustă solidă.

„Consumul de apă fiartă este aparent o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP”, mai notează cercetătorii.

Citește și: Actrița care nu bea deloc apă. Cum supraviețuiește, conform specialiștilor

Fierberea apei este eficientă?

Deși fierberea apei este o metodă cunoscută pentru eliminarea bacteriilor și virusurilor, aceasta nu este la fel de eficientă în cazul microplasticelor. Particulele de plastic nu sunt distruse prin fierbere, iar unele pot chiar elibera substanțe chimice toxice în apă la temperaturi ridicate. Prin urmare, fierberea nu reprezintă o soluție optimă pentru eliminarea microplasticelor.

Cum ajung microplasticele în apa pe care o bem?

Microplasticele ajung în apa potabilă prin diverse surse și procese, multe dintre ele fiind legate de activitățile umane și poluarea mediului. Una dintre principalele cauze este degradarea plasticului aruncat în natură, care, sub influența soarelui, vântului și apei, se fragmentează în particule mici ce ajung în râuri, lacuri și oceane. Acestea pot pătrunde apoi în sursele de apă potabilă prin infiltrații sau precipitații.

Microplasticele ajung în apa potabilă prin diverse surse și procese

O altă sursă semnificativă o reprezintă rețelele de apă uzată. Fibrele microscopice din hainele sintetice, particulele din produsele cosmetice exfoliante și reziduurile din ambalajele din plastic se spală în canalizare și, chiar și după procesele de filtrare, unele microplastice ajung înapoi în râuri sau în apele subterane.

De asemenea, infrastructura de distribuție a apei joacă un rol în contaminare. Țevile din plastic sau echipamentele de tratare a apei pot elibera particule fine, contribuind astfel la prezența microplasticelor în apa pe care o bem zilnic.

Reducerea expunerii la microplastice

Pe lângă filtrarea apei, adoptarea unor obiceiuri mai sustenabile poate contribui la reducerea expunerii la microplastice:

  • Evitarea apei din ambalaje din plastic; sticlele reutilizabile din sticlă sau inox sunt o alternativă mai sigură.
  • Alegerea hainelor din fibre naturale și evitarea spălării excesive a celor sintetice, care eliberează microplastice.
  • Optarea pentru produse cosmetice fără particule de plastic (exfolianți, paste de dinți, geluri de duș).

Citește și: Medicamentele pe care NU trebuie să le combini. Fac mai mult rău

Distribuie articolul pe: