Mituri despre metabolism

Mituri despre metabolism

Intensitatea metabolismului se reflecta direct in silueta pe care o ai. In plus, un metabolism intes este secretul care te ajuta sa slabesti repede si sa nu ai, practic, niciodata probleme legate de acumularea de kilograme. Dar, exista zeci de mituri despre metabolism, mai ales in contextul curelor de slabire. Sa vedem cateva din miturile despre metabolism.

Se spune ca persoanele care au un metabolism lent au nevoie de mai putine calorii zilnice si ca fericitii care un metabolism intens pot manca ce vor si cat vor. Fals! Metabolismul are o importanta componenta genetica care il face intr-o oarecare masura, mai rapid sau mai lent, dar metabolismul se adapteaza permanent la stilul de viata. Activitatea fizica permanenta si o dieta echilibrata, cu mese regulate vor activa metabolismul. Infometarea, sedentarismul, lipsa aportului zilnic necesar de lichide si o dieta dezechlibrata din punct de vedere nutritional reduce ritmul metabolismului.

Cele mai multe persoane care au probleme cu numarul kilogramelor in plus dau vina pe hormoni. "Am probleme cu tiroida, de asta nu pot sa slabesc, de asta sunt grasa!". Fals! In realitate doar un numar foarte mic de persoane supraponderale sau obeze, au drept cauza tulburarile hormonale. In cazul lor, glanda tiroida nu produce destul de hormoni tiroidieni, iar metabolismul poate incetini ceea ce poate duce la o crestere in greutate cu pana la cinci kilograme. Ce depaseste aceasta valoare este efectul unei diete inadecvate. Disfunctia tiroidiana este asociata cu o persistenta senzatie de oboseala, transpiratii reci si constipatie si se poate depista foarte usor, printr-un simplu test de sange. Deci, nu da vina pe tiroida pentru kilogramele in exces, care sunt, in 90% din cazuri nu vina metabolismului lent, ci efectul unei vieti dezordonate si a unei alimentatii incorecte.

Metabolismul are o importanta componenta genetica care il face intr-o oarecare masura, mai rapid sau mai lent, dar metabolismul se adapteaza permanent la stilul de viata.

 

Metabolismul isi incetineste ritmul in partea a doua a zilei. Adevarat! Si asta pentru ca asa a fost creat de mama natura. Asta inseamna ca este recomandat sa mananci putin si usor dupa ora 18.00, pe de o parte, iar pe de alta sa te trezesti devreme si sa mananci bine si sanatos la micul dejun. Un mic dejun bogat este fundamental intr-o dieta sanatoasa, pentru ca iti asigura necesarul de energie pe parcursul primei parti a zilei, te fereste de rontatit si, cel mai important, tine metabolismul la un nivel ridicat.

Miscarea fizica accelereaza metabolismul. Adevarul este undeva la mijloc. Realitatea este ca un kilogram de grasimi arde 30 la suta din numarul de calorii pe care il poate arde un kilogram de muschi. Miscarea fizica constanta, creste masa musculara, deci se poate spune ca miscarea fizica intensifica arderile pentru ca te ajuta sa-ti cresti masa musculara. Faci miscare, iti dezvolti musculatura si implicit vei arde mai multe calorii, scrie Self.

Miturile despre metabolism sunt scuze pentru cei care nu vor sa slabeasca. Adevarul este ca oricine poate sa slabeasca daca depune un minimimum de efort, daca se ingrijeste constant de ce si cat mananca si daca face putina miscare in fiecare zi.