Antioxidantii par sa fie leacul tuturor relelor. Se spune despre antioxidanti ca sunt micii razboinici care te apara de radicalii liberi si prin aceasta te feresc de cancer, te tin departe de batranete si sunt garantia sanatatii vesnice. Unde incepe realitatea si unde se termina mitul? Ca de fiecare data undeva la mijloc. Iata cele mai vehiculate mituri despre antioxidanti si realitatea din spate lor. Antioxidantii lupta cu radicalii liberi pentru a preveni posibile mutatii in interiorul corpului, ce pot duce la boli de inima, cancer si alte boli grave. Radicalii liberi sunt sau nu inamicul public numarul 1? Radicalii liberi nu sunt intotdeauna dusmani, ci stau la baza unui proces normal, numit oxidare. Sunt indispensabili pentru organism, sistemul imunitar folosindu-i ca arme pentru bacteriile ce invadeze corpul, de exemplu. Prea multi radicali sunt nocivi, mai ales daca vorbim despre poluare, tigari si expunerea la soare, aditivi si conservanti, toate acestea fiind marile surse de radicali liberi. Dar sa nu-i extermiam pe toti! Totul tine de echlibrul intre antioxidanti si radicalii liberi. Nu toti antioxidantii sunt la fel. Tehnic vorbind, un antioxidant este o molecula care anihileaza un radical liber. Antioxidantii sunt vitamine, polifenolii si flavonoidele. Vitamina A, E si C sunt antioxidanti, licopenul este si el un antioxidant. Dar rolul, functiile si efectele variaza. Antioxidantii cei mai eficienti vin din alimentatie, iar secretul sta intr-o alimentatie diversificata, in fiecare zi. Antioxidantii vin din fructe si vegetale. Da, dar nu numai! Toate legumele si toate fructele au antioxidanti, in proportii mai mari sau mai mici. Antioxidanti au si nucile, semintele, fasolea si cerealele. Dar antioxidanti se gasesc si in carne, oua, peste si produse lactate. In aceste din urma categorii de alimente se afla aproape jumatate din antioxidantii de care are omul nevoie. Antioxidanti pretiosi se gasesc si in vin, in condimente, dar si in unele din grasimile vegetale si animale. Antioxidanti "adaugati". Ambalajele unor produse contin mentiunea "continut mare de antioxidanti". Daca citesti eticheta o sa vezi ca, acea cantitate, de cele mai multe ori adaugata, este infima. Aceste produse au acelasi efect cu cele "normale". Tine cont insa de faptul ca hrana procesata – de la painea alba pana la salamuri si carnuri preparate industrial nu mai contine antioxidanti, scrie menshealth.com. Antioxidantii din capsule, luati sub forma suplimentelor nutritive sunt aproape inutili. Cea mai buna sursa de antioxidanti o reprezinta alimentele consumate in forma lor cat mai apropiata de cea naturala. Secretul sta intr-o alimentatie sanatoasa, in fiecare zi, si cat mai diversificata.