Mituri cu greutate

Mituri cu greutate

Mit 1: Daca indicele masei corporale este mare, inseamna ca trebuie sa slabiti
Ca sa vedeti daca v-ati ingrasat in ultima vreme, nu trebuie decat sa va calculati indicele masei corporale. Este o cifra care indica raportul dintre greutate si inaltime. Si ca sa nu va mai chinuiti calculandu-va indicele masei corporale, folositi un calculator, aveti unul chiar pe site-ul nostru.

 

Insa indicele masei corporale nu indica structura osoasa si nici nu face diferenta intre kilogramele castigate de pe urma sedintele petrecute la sala de forta si acele kilograme acumulate ca o consecinta a servirii de portii uriase cu tot felul de produse de tip fast-food. Asa ca daca va obsedeaza aspectul fizic si stati cam mult in sala de forta, ar trebui sa stiti ca stabilirea indicelui masei corporale s-ar putea sa va dea si mai mult peste cap. De exemplu daca aveti mult tesut muscular, prin calcularea indicelui masei corporale s-ar putea sa aflati ca sunteti obezi.

 

Daca vi se pare lipsit de sens, am sa va dau un exemplu concret. Cunoasteti personajul din celebra serie Terminator? Haideti, ca nu-i greu a fost culturist? Ati ghicit despre Arnold Schwarzenergger (asta da exercitiu de pronuntie!). Ei bine, actualul guvernator al statului California, este considerat de nutritionisti…obez. Cum asa? Indicele masei corporale al terminatorului este de 33, ceea ce inseamna ca are o greutate peste limita celei normale. 

 

Keri Gans, nutritionist recunoscut si purtator de cuvant al Asociatiei Americane Nutritioniste, marturiseste ca persoanele atletice au indicele masei coprorale mare asemanator cu al persoanelor obeze. Cum asa? Cheia o constituie tesutul muscular. In timp ce persoanele supraponderale ori obeze au prea mult tesut adipos, atletii care au acelasi indice al masei coporale cu obezii, au mai mult tesut muscular.

 

Mit 2: Kilogramele in plus aduc vesti proaste
Pregatiti-va pentru un paradox in ceea ce priveste noutatile, venite din domeniul medical. Kilogramele in plus, ne pun sanatatea in pericol (cu totii stim asta, nu-i asa?), dar, noi descoperiri stiintifice, arata ca persoanele a caror indice al masei corporale este cuprins intre 25 si 30, considerate de altfel supraponderale, au sanse de supravietuire dupa ce sufera o operatie, imediat dupa ce in prealabil a suferit de atac de cord.

 

Si asta pentru ca unele persoane slabesc mai usor dupa o interventie chirurgicala. In timp ce un alt studiu scoate la iveala faptul ca persoanele supraponderale au mai multe sanse sa se imbolnaveasca de boli respiratorii, Alzheimer si afectiuni ale ficatului, comparativ cu acele persoane care au o greutate normala.

 

Mit 3: Este bine sa slabiti, indiferent de metoda la care apelati
De fapt efectul yo-yo al dietelor drastice favorizeaza aparitia pietrelor la fiere. Dar, nu este tot, daca tineti mortis sa apelati de fiecare data cand v-ati ingrasat la dietele drastice, ar trebui sa stiti si efectele secundare. Stati ca dietele drastice va pot da peste cap metabolismul, ceea ce determina aparitia dezechilibrelor? Daca nu, atunci ganditi-va de doua ori inainte de a lua o decizie.

 

Ce puteti face in schimb? Sa mancati sanatos si sa faceti mult sport. Nutritionistii ne avertizeaza ca nu este sanatos sa slabim mai mult de 1 kilogram pe saptamana. Si daca efectul yo-yo nu va spune mai nimic, ar trebui sa intelegeti ca dietele drastice, acelea care va promit marea cu sarea, va aduc in”dar” imediat” dupa finalizarea acestora, kilogramele de care ati vrut odinioara sa scapati cu orice pret. Merita sa apelati la diete drastice? Nu, dar daca e musai sa slabiti mult si repede atunci se accepta.

 

Cu toate ca se diferentiaza de efectul yo-yo al dietelor drastice, dezechilibrele alimentare (bulimia si anorexia) implica multe riscuri si foarte greu se pot trata. Anorexia si bulimia pot conduce la aritmie cardiaca si alte afectiuni serioase, cauzate de un deficit de electroliti.

In plus, nevoia repetata de a vomita, cauzata de aceste dezechilibre alimentare, poate afecta inima, stomacul si dintii. Asa ca nu ar trebui sa ne panicam daca in ultima vreme ne-am ingrasat 2 kilograme, decat sa tinem diete dupa diete pentru a slabi constat, iar mai apoi sa ne ingrasam la loc.