De 1 mai, miroase a carne de la o posta indiferent unde te afli. Pasiunea carnivora a eternului omnivor roman se concretizeaza pana la refuz in aceasta zi. Stim cu totii ca indiferent de regim de viata, prea multa carne strica. Ce-i drept, ca omnivor, ceva mai gustos ca mititeii la gratar nu vom gasi vreodata. Sau cel putin asa ne place sa credem. Prietenii vegani ne ofera o alternativa la fel de gustoasa de aruncat pe gratarul incins. Sfaraie ceva mai bine ca mititeii plini de carne si-i putem alatura in farfurie. Pentru a nu risca imprastierea compozitiei, o stabilizam cu ajutorul unui ingredient din bucataria modernista: guma xathan. Cat despre aportul de proteine, reteta este bogata in fasole neagra astfel incat sa nu ducem lipsa de necesarul de proteine din farfurie. Citeste si cum sa devii Vegan de la vegetarian Fie ca vrem sa reducem consumul de carne sau sa-l eliminam complet, aceste variante vegane ne vor bucura papilele gustative si ne vor delecta atat pe noi, cat si pe prietenii nostri. Iata trei variante pe care le poti incerca de 1 mai! Ingrediente: 200g ciuperci tocate 1 ceapa mica tocata 1 catel de usturoi tocat 300g fasole neagra fiarta si racita 1 lingura pasta de rosii uscate la soare 1 lingura patrunjel proaspat tocat 20g drojdie inactiva 100g faina de orez (preferabil brun) 10g guma xathan 2 linguri sos Worchestershire 2 lingurite ulei de masline Condimente: paprika afumata, oregano, ienibahar, piper, fenicul, sare Mod de preparare: Amesteca toate condimentele. Caleste ceapa, ciupercile si usturoiul pana se inmoaie. Lasa-le sa se raceasca Intr-un bol mare, zdrobeste fasolea neagra fiarta. Poti folosi si un blender la turatie mica. Nu vrem consistenta unui piure, ci doar sfaramitata. Adauga pasta de tomate, drojdia inactiva, mixul de condimente, pantrujelul tocat si faina de orez. Amesteca bine. Presara guma xathan peste amestec si apoi incorporeaz-o cu mainile. Adauga ciupercile, ceapa si usturoiul si amesteca bine. Adauca sosul Worcestershire si amesteca bine. Imparte compozitia in patru si modeleaz-o in forma de mititei. Acopera fiecare mic in folie alimentara si pune-i la aburi timp de 15-20min. Lasa-i sa se raceasca apoi pune-i la frigider peste noapte. Acest pas ii va ajuta sa se intareasca mai bine. Pune-i pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte si serveste-i cu mustar. Speram ca va plac.