Cauzele pentru care copiii ajung in categoria greilor, la varste foarte mici, sunt numeroase. Printre acestea se numara alimentatia mamei in timpul sarcinii, lipsa alimentatiei naturale, pana la minim sase luni, cresterea poderala la varste foarte mici (bebelusi grasi), compozita laptelui praf pentru alimentatia artificiala, televizorul, calculatorul, lipsa activitatii fizice si dezechilibrele de aport de omega 3 si omega 6. Exista si numeroase alte cauze cu implicatii sociale si economice, care transforma copiii in balonase. Concluzia este aceea ca micul obez de azi este marele obez de maine, si viitorul candidat la diabet, la cancer de colon, la probleme cardiovasculare, la tulburari metabolice grave, la insuficienta respiratorie. Copilul gras este marginalizat, introvertit, se autoizoleaza si dezvolta usor diferite forme depresive. Acestea sunt perspectivele pe care le au bebelusi grasi si “frumosi”. Statisticile realizate in Europa in cursul anului 2005 au dovedit ca un copil supraponderal la varsta de 6 ani are 50% sanse sa ramana un om supraponderal toata viata lui, iar un copil care depaseste limitele de greutate normala, la varsta de 10 ani, in proportie de 80%, va ramane un adult obez. Cifrele sunt o sentinta, iar responsabilitatea pentru toate aceste situatii, similare unor drame, revine exclusiv parintilor. Obezitatea infantila este o problema care atrage un intreg lant de probleme ulterioare, iar solutionarea acestora nu se poate face decat prin responsabilizarea parintilor si colaborarea eficienta, de lunga durata, intre medic si familie. Niciodata, in cazurile copiilor supraponderali si obezi, ideea ca la un moment dat situatia se va regal de la sine, pentru ca micutul o sa creasca si o sa slabeasca, nu a functionat si nu functioneaza. [next]Iata cateva reguli, care pot fi tot atatea cai de prevenire sau puncte de plecare pentru rezolvarea obezitatii infantile. – Obezitatea infantila incepe din viata intrauterina si are drept cauza imediata alimentatia neechilibrata din timpul sarcinii de care este responsabila exclusiv viitoare mama. Perioada de sarcina nu este un interval de rasfat culinar, ci din contra, dieta trebuie atent monitorizata si tinuta sub control, in interesul mamei si al viitorului copil. – Copilul trebuie hranit natural, cel putin pana la varsta de sase luni, exclusiv cu lapte matern, alaptarea continuand pana la varsta de doi ani. – Oferiti copilul hrana diversificata, adaptata varstei si echilibrata din punct de vedere nutritional. – Mancati impreuna, la ore fixe, mancare gatita in casa – mult mai sanatoasa si mai saraca in calorii, fata de produsele de tip fast-food, sau junk food, cu indice caloric ridicat, exces de zahar si sare. – Exclude complet din alimentatie sucurile carbogazoase. Consuma doar apa plata si inlocuieste sucurile cu ceaiurile fara zahar. – Stimuleaza interesul copilului pentru sport: inot, baschet, echitatie, schi, patinaj. – Gateste alaturi de copil, pentru ca micutul va intelege ca mancarea gatita in casa este mult mai gustoasa decat cea de la fast-food. – Nu-i impune copilului gras un regim dietetic strict. O dieta de slabit este greu de respectat pentru un adult, cu atat mai greu va fi unui copil. Alimentele de baza in prima copilarie sunt lactate, carnea de pui, pestele, legumele, fructele si cerealele. Dulciurile, carnea de porc, preparatele din carne, de orice tip, sucurile imbuteliate, sucurile acidulate, produsele de patiserie sunt total contraindicate, cel putin pana la varsta de patru ani.