Metoda tradițională ayurvedică de a fierbe laptele într-un vas de pământ

Metoda tradițională ayurvedică de a fierbe laptele într-un vas de pământ

Folosirea vaselor de lut pentru gătit a devenit cea mai răspândită practică încă din vremuri străvechi. Află metoda tradițională ayurvedică (modul corect) de a fierbe laptele într-un vas de lut.

Folosirea lor pentru gătit a fost o practică obișnuită din cele mai vechi timpuri. Vasele de lut și laptele A2 pot preveni multe alergii și intoleranțe. Ayurveda recomandă, de asemenea, utilizarea vaselor de lut în locul oricărui alt tip de vas. Acestea conțin sulf, potasiu, fier, calciu și alte minerale care pot fi adăugate în alimentele gătite.

Metoda tradițională ayurvedică de a fierbe laptele

Hai să vorbim despre modul corect de a fierbe laptele într-un vas de lut și beneficiile acestui proces.

Cum fierbi laptele într-un vas de lut?

1. Alege lapte de vacă A2

Ayurveda încurajează consumul laptelui de origine naturală, care nu este modificat genetic și nu conține conservanți sau arome adăugate. Medicina aceasta ne avertizează să evităm consumul oricărui aliment incompatibil cu corpul nostru. Pe baza acestui principiu, cel mai bun lapte este cel indian desi sau laptele A2.

2. Pregătirea vasului de lut

Dacă ai cumpărat un vas de lut nou, acesta trebuie pregătit corespunzător înainte de utilizare. Lasă-l în apă peste noapte, fără a-l deranja. Așa poți evita apariția crăpăturilor timpurii ale vasului și va rezista mai mult timp. Aceasta este metoda tradițională de pregătire a vasului de lut. Mai poți unge cu ulei marginile interioare ale vasului, pentru a nu se lipi conținutul.

3. Fierberea laptelui într-un vas de lut

Transferă laptele în vasul de lut și pune-l pe flacără, lăsându-l acolo câteva minute. Amintește-ți să menții flacăra la foc mic. Nu încălzi niciodată vasele de lut la flacără mare, deoarece acestea se pot crăpa.

4. Cum îți dai seama când să oprești flacăra?

Nu lăsa laptele să dea în clocot excesiv. Fierbe laptele doar până la temperatura optimă, deoarece supraîncălzirea schimbă gustul acestuia. Dacă nu ești sigur când laptele este fiert corespunzător, poți folosi un termometru pentru a măsura temperatura optimă. Te poți opri când are în jur de 80°C.

5. Ce faci după ce laptele este fiert?

Aici, mulți dintre noi facem o greșeală simplă. Imediat ce laptele este complet fiert, oprim flacăra și punem vasul direct pe blatul rece din bucătărie. Acest lucru trebuie evitat. Deoarece vasul de lut păstrează căldura pentru o perioadă lungă, nu se răcește instantaneu. Punerea lui pe un blat rece poate crește riscul apariției crăpăturilor în vas.

De ce trebuie să fierbem laptele într-un vas de lut?

Beneficiile unui vas de lut sunt numeroase, dar câteva dintre ele includ:

Citește și: Laptele de soia nu e indicat pentru toti

  • Ayurveda recomandă utilizarea vaselor de lut pentru gătit, deoarece acestea sunt mai aproape de natură. Pământul (Prithvi) este unul dintre cele 5 elemente fundamentale în Ayurveda.
  • Vasele de lut păstrează 100% din nutrienții laptelui.
  • Ele adaugă nutrienți și vitamine suplimentare în lapte.
  • Laptele fiert într-un vas de lut este mai puțin alergenic, potrivit iafaforallergy.com.
  • Conform învățăturilor Ayurveda, riscul de alergii sau intoleranță la lapte este mult mai redus atunci când consumi lapte A2 fiert într-un vas de lut.

Dr. Sahil Gupta, fondatorul IAFA®, încurajează întotdeauna pacienții nu doar să folosească plantele ayurvedice, ci și să adopte un stil de viață ayurvedic.

Este important să încercăm metodele ayurvedice străvechi pentru a combate alergiile și intoleranțele emergente. În acest mod, ne putem proteja nu doar de boli, dar putem beneficia și de 100% din nutrienții alimentelor consumate.

Citește și: Câte calorii are laptele de vacă