Metoda simpla prin care faci must in casa

Metoda simpla prin care faci must in casa

Primul pas pentru obtinerea mustului in varianta urbana, daca nu ai o vie proprie, incepe cu o vizita la piata. De aici cumpar struguri proaspat culesi din vie. Atentie, mustul trebuie facut in aceeasi zi, altfel incepe sa fermenteze si risti ca produsul finit sa nu mai aiba aceeasi calitate. Procedeul pare complicat, dar nu am cum sa dau gres daca urmez reteta bunicilor.

Odata intoarsa cu strugurii acasa, intru in atelierul instalat la subsol si pregatesc cele doua masinarii fara de care nu pot face nimic. Masina de zdrobit strugurii si teascul.Cu prima zdrobesc strugurii proaspeti, care vor ajunge intr-un vas mai mare. Apoi apelez la teasc, unde strugurii presati, impreuna cu sucul din ei, se invartoseaza si ametesc pana cand rezultatul final este cel mai proaspat must din lume.

Cum sa pastrezi mustul peste iarna

Pana aici e simplu. Partea complicata de abia acum urmeaza. Mustul proaspat, cu aspect tulbure trebuie ajutat sa reziste peste iarna. Ca sa nu fermenteze, am nevoie de putin ajutor la conservare.

Pentru asta trebuie sa masor cantitatea de must proaspat obtinut si apoi sa calculez cantitatea de conservant. Nu stau prea bine la calcule, dar tin cont ca la 1 litru de must proaspat trebuie sa pun un gram de conservant.

Conservantul nu se dizolva in mustul rece, ar fi o greseala fatala. Iata de ce am nevoie de un vas mai mic, de 2 litri,  in care pun must si il fierb pana ajunge la 70 de grade. Aici e locul in care dizolv tot conservantul, amestecand incet pentru incorporare. Totul este apoi varsat peste restul de must care asteapta rabdator sa gadile gatlejuri insetate.


Mustul astfel preparat este lasat sa se linisteasca in damigene mari, unde se limpezeste timp de cateva zile, ca la un spa pentru must proaspat.
Asa fac eu must in laboratorul din subsolul rece. Tu cum faci must in casa? Ai incercat pana acum ?