Metabolismul lent

Metabolismul lent

Metabolismul lent este un motiv foarte serios din cauza caruia cineva nu scade in greutate. Pe de alta parte, este un concept prea adesea inteles incorect. Ne-am obisnuit sa  dam vina pe metabilsm, cand ar trebui sa ne preocupe de fapt (si) alte aspecte ale pierderii in greutate.

Metabolismul presupune conversia caloriilor in energie utilizabila de catre organism. Rata acestei conversii este in mod curent numita metabolismul unei personae. Unii avem metabolismul mai lent, iar altii mai rapid. Cine nu arde repede caloriile transformandu-le in energie, are tendinta sa le stocheze sub forma de tesut adipos. Este o trasatura a supravietuirii noastre ca specie, asta inseamna ca, la nevoie, putem supravietui datorita depozitelor de energie din propriul organism.

Este in general acceptat ca, ca pe masura ce imbatranim ne ingrasam, insa nu din cauza ca ne leneveste metabolismul, ci pentru ca ajungem din ce in ce mai rar sa facem exercitii fizice si miscare in general. Astfel, normal ca ardem mai putine calorii. Facand mai putine exercitii pe masura ce inaintam in varsta, e normal ca, pana la urma, metabolismul insusi sa incetineasca.

Pe masura ce imbatranim pierdem si masa musculara
. Chiar si la acelasi nivel al activitatii fizice, arderile musculare elibereaza mai multa energie decat arderile de la nivelul tesutului adipos. Barbatii au tendinta sa se ingrase mai lent decat femeile, pentru ca ei practic au un start mai bun: pornesc cu o masa musculara mai mare si proportional mai putina grasime de metabolizat. Exista si o incetinire a metabolismului la nivel celular odata cu varsta, cam de 2% pe an. In cazul persoanelor supraponderale, efectele acestei incetintiri sunt exagerate de arderile mai putin eficiente.

Acestea nu sunt necesare insa decat in cazul in care ai incercat mai multe posibiltati de a slabi, atat ca exercitii fizice cat si ca diete, fara rezultat. Respectand cateva reguli, rata metabolismului poate fi simtitor accelerata.

In primul rand, fa aerobic, cel putin 30 de minute de trei ori pe saptamana. Atat e de ajuns pentru arderea caloriilor in exces, urmand si o dieta adecvata in acelasi timp. Ca in orice activitate, cu cat esti mai activ, cu atat dai rezultate mai bune. In acest context vei arde calorii mai repede, imbunatatindu-ti metabolismul.

Poti apela la exercitii cu greutati. Spre deosebire de aerobic, daca te hotarasti sa ridici greutati, iti vei mentine o rata ridicata a metabolismului timp de mai multe ore dupa incheierea setului de exercitii. Si nu doar atat, se pare c,a avand muschi mai mari, vei arde mai multe calorii pe zi. Ceea ce inseamna, iarasi, imbunatatirea ratei metabolismului.

[next]Trebuie sa mananci correct, adica sa cosnumi carbohidrati complecsi din cereale integrale, legume proaspete si, desigur, proteine. Un asemenea regim permite arderea eficienta a caloriilor. Dulciurile, carbohidratii rafinati, grasimile saturate si hidrognate (margarinele) au efect contrar. Mancarurile condimentate si cafeina cresc rata metabolismului.

Alege sa mananci mai multe mese pe zi
, reducand cantitatea la o masa. Incepi cu micul dejun. Studii arata ca mancatul la 3-4 ore ajuta atat la cresterea ratei metabolismului cat si la slabire. Mesele la interval de 4-5 ore sau mai mare incetinesc metabolismul deoarece corpul crede ca exista pericolul lipsei de alimente si se apuca sa stocheze grasimi pentru vremuri negre. Mesele rare incurajeaza si mancatul fara masura, deci dublu pericol!

Bea apa. Hidratarea optima te ajuta sa te cureti de toxinele care rezulta din arderea grasimilor. Consumul redus de apa inseamna un stres in plus pentru organism, ceea ce, desigur, reduce rata metabolismului.

Ca am ajuns la asta, evita stresul cu totul (modul ideal). Stresul stimuleaza secretia de cortizol, un hormon care reduce rata metabolismului. De asemenea, multa lume stresata mananca prea mult si consuma mai ales mancaruri nocive.

Dormi. Oamenii care nu dorm macar 7 ore pe noapte au o tendinta mai acuta de a se ingrasa. Se pare, de asemenea, ca tesutul muscular se regenereaza in ultimele doua ore de somn de noapte. Trezirea cu doua ore mai devreme poate impiedica procesul de regenerare, impiedicand astfel si cresterea ratei metabolismului.