Meniu pentru Craciun

Meniu pentru Craciun

Cred ca v-ar fi de ajutor putina inspiratie in bucatarie acum ca sarbatorile de iarna bat la usa si am alcatuit un mic meniu pentru voi! Sper sa va placa! Craciun fericit va doresc!

1. Salata de cruditati cu oregano si branza de capra

Ingrediente:

2 rosii

2 castraveti

2 fire de ceapa verde

4 ridichi

o mana de frunze proaspte de oregano

jumatate dintr-o lamaie mica

100 de g de branza de capra maturata

Sare si piper dupa gust

2 linguri de ulei de masline

Mod de preparare:

Spalam legumele foarte bine si daca este cazul ele curatam de partile pe care nu dorim sa le mancam (codite, coaja). Le taiem felii, bastonase sau cubulete si le amestecam usor intr-un bol. Adaugam si frunzele proaspete de oregano, spalate bine la randul lor. Din nou, amestecam cu grija. Asezonam cu sare si piper dupa gust, apoi stropim cu zeama de lamaie. Deasupra adaugam felii de branza de capra, apoi stropim totul cu ulei de masline extravirgin.

2. Tort cu dulce de leche si smochine

Ingrediente:

pentru blat:

7 oua

un vf de cutit de sare

230 g zahar

175 g faina

50 g cacao

5 lingurite pline cu unt de arahide

4 linguri de ulei

un plic de praf de copt (Cosmin)

pentru crema- doua conserve de dulce de leche cu ciocolata (400 g/conserva)

pentru topping- 6,7 smochine si 3-4 linguri de zahar brun, o lingurita de susan

Mod de preparare:

Am separat ouale (aduse la temperatura camerei) si am batut albusurile impreuna cu zaharul si un varf de cutit de sare pana am obtinut o spuma consistenta. Am amestecat galbenusurile cu untul de arahide si le-am incorporat in spuma, amestecand cu o spatula, usor, de jos in sus. Apoi am adaugat praful de copt, cacao, uleiul si faina, treptat in aceasta ordine, amestecand la fel de usor. Am turnat compozitia intr-o tava antiaderenta unsa cu ulei si tapetata cu faina pe care am introdus-o la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute.

Intre timp, intr-o tigaie am pus smochinele taiate in patru si zaharul brun, la foc mic. Dupa aproximativ 10 minute am adaugat o lingurita de susan si am luat tigaia de pe foc. Le-am lasat sa se raceasca.

Am taiat blatul racit in jumatate si l-am insiropat cu siropul lasat de smochine, apoi l-am umplut cu una din conservele de crema de dulce de leche cu cacao. Am decorat cu smochinele caramelizate.

3. Muschiulet umplut cu carnati

1-2 muschiuleti de porc

carne de porc si vita amestec macinata

boia de ardei dulce (puteti folosi si iute daca va place, dar cu precautie) 

usturoi 

maghiran 

ienibahar

sare, piper 

Mod de preparare:
 
Carnea cruda, se condimenteaza cu cele de mai sus, dupa gust. Si condimentele trebuie macinate foarte. Muschiuletul de porc se gaureste pe la un capat cu o coada de lingura de lemn lunga. Il umplem cu compozitie de carnati ca pe o membrana obisnuita. Muschiuletul astfel umplut se condimenteaza la suprafata cu ce ne place si se face la cuptor ca orice friptura (acoperit sa nu se usuce).

Pofta buna!