Foamea e un instinct destul de simplu de explicat. In functie de cat si ce mananci, mai devreme sau mai tarziu iti va fi foame. Relatia noastra cu mancarea nu este insa una simplu de explicat. Studiile realizate de-a lungul anilor au aratat ca nu doar nevoia noastra biologica de energie influenteaza apetitul, ci si memoria si locul in care sunt atunci cand mancam. Da, si memoria influenteaza apetitul. Studiile arata ca daca mancam in fata televizorului vom consuma mult mai multa mancare decat in mod normal dar vom simti si foamea mult mai repede. Datele arata ca memoria de scurta durata joaca aici un rol extrem de important. Astfel studiile arata ca nivelul de foame depinde nu de cat de mult mananca, ci de cantitatea de mancare de care isi amintesc ca au mancat-o. Concluzia este ca amintirea ultimei mese poate avea o influenta mai mare asupra apetitului decat insasi cantitatea pe care am mancat-o. Ce inseamna acest lucru pentru regimul nostru de viata si alimentatie ? Specialistii consultati de BBC ne sfatuiesc sa ne concentram pe ce mancam in momentul in care luam masa. Astfel ni se va parea ca mancam mai mult si ne vom aminti ca am mancat cantitati industriale cand de fapt nu se va intampla deloc asa. Gasesc ca este o strategie excelenta. Inainte de a manca priviti farfuria timp de 3 secunde, imaginati-va cum mancati si abia apoi infigeti furculita. Nu uitati, memoria influenteaza apetitul. In plus, mancatul sanatos scade riscul de diabet, hipertensiune si boli de inima. De aceea va recomandam sa mancati peste. Somonul, tonul si alti pesti bogati in acizi grasi Omega 3, ajuta la mentinerea functiilor neuronale si implicit imbunatatirea memoriei. Un alt aliment care intretine buna functionare a memoriei sunt semintele de floarea soarelui. Acestea sunt o sursa bogata de vitamina E si contin cam 30% din necesarul vostru zilnic.