Maslinele

Maslinele

 

Maslinele

Daca in trecut am aflat despre multiplele beneficii ale uleiului de masline, acum vom cunoaste mai multe despre fructul care da minunata licoare mediteraneeana, si anume maslina (Olea europaea).Important: singura diferenta dintre maslinele verzi si cele negre este data de gradul de maturitate, doar cele negre sunt cu adevarat mature.

 

PROPRIETATILE DE BAZA

Fierul, vitamina E, fibrele si cuprul sunt cei mai importanti nutrienti din masline, fiecare 100 de grame asigurand intre 10 si 20% din necesarul zilnic al organismului pentru acesti nutrienti. In concentratii mai mici se mai regasesc acizii grasi omega 3, calciul, vitaminele A si C.

Maslinele au o concentratie mare de grasimi mononesaturate, care sunt foarte stabile si solide. Practic, grasimile mononesaturate din masline, in combinatie cu vitamina E, si ea puternica, reduc riscul deteriorarii celulelor organismului. Pe langa vitamina E, maslinele mai contin fitonutrienti activi precum polifenolii si flavonozii, care au proprietati anti-inflamatorii importante. Vitamina E, un puternic antioxidant, lupta cu radicalii liberi din zonele din organism care au depozitata grasime. Radicalii liberi sunt foarte periculosi fiindca pot oxida colesterolul, acest proces ducand in final la ingrosarea arterelor de sange si la boli ale inimii. Prin urmare, maslinele, prin nutrienti ei, previn afectiunile inimii.

Cancerul de colon este si el prevenit in urma consumului regulat de masline, fiindca uneori radicalii liberi ataca si distrug celulele din colon, ceea ce duce in final la cancerul de colon. Un aport semnificativ de vitamina E si de grasimi mononesaturate a fost mereu asociat cu o rata scazuta a cancerului de colon, in tarile meditaraneene.

Alte avantaje ale aportului de nutrienti din masline sunt reducerea inflamatiilor produse de astm, osteoartrita si artrita reumatoidala, cele trei mari afectiuni ale organismului care sunt produse de agentii liberi din organism. In fine, inca un ajutor adus de masline este dat femeilor in perioada de menopauza.

Continut caloric: 125 la 100 de grame.

 

TIPURILE PRINCIPALE DE MASLINE

Unele masline sunt culese verzi si deci necoapte, iar altele doar atunci cand sunt negre si mature. Insa nu orice maslina neagra de pe piata a fost recoltata asa, unele ajungand negre dupa ce au fost culese verzi si apoi oxidate in mod natural. Iata mai jos cele mai importante tipuri de masline, in functie de tara de provenienta, de culoare si de metodele de prelucrare:

Kalamata – Grecia, negre, culese doar la maturitate si conservate in apa cu sare, au o aroma puternica si rotunda;

Picholine – Franta, verzi, au o aroma usor sarata, iar uneori sunt impachetate alaturi de acid citric;

Manzanilla – Spania, verzi, vandute cu samburi sau umplute cu alte ingrediente, ambalate alaturi de sare dar si de suc de acid lactic;

Nicoise – Franta, negre, culese la maturitate, au dimensiune mica, aroma puternica, vandute de multe ori cu tot cu frunze si imbogatite cu ierburi;

Liguria – Italia, negre, conservate in apa sarata, au o aroma vibranta si uneori sunt vandute cu tot cu frunze;

Ponentine – Italia, negre, conservate in apa sarata si in otet, au o aroma medie;

Gaeta – Italia, negre, conservate intai doar in sare uscata, apoi unse cu ulei de masline, si vandute apoi alaturi de rozmarin sau alte ierburi;

Lugano – Italia, foarte sarate, sunt folosite in special pentru gustari in bucataria italiana.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Maslinele nu pot fi consumate imediat depa recoltarea din copaci. Ele necesita indepartea unui compus amar, oleuropeina, care se face prin diverse metode.

La masa, cel mai simplu este sa le consumati intregi, simple, ca si gustare, insa modul in care pot fi servite este unul mult mai divers. De exemplu, celebra si gustoasa pasta de masline, care se poate intinde pe paine, se face foarte usor: amestecati cu mixerul sau cu robotul de bucatarie masline fara samburi, cu ulei de masline, usturoi maruntit si diferite alte ierburi preferate (oregano, cimbru, rozmarin, etc).

O reteta simpla, delicioasa, fiindca provine din gastronomia mediteraneeana, este aceea de paste integrale fierte aldente si amestecate apoi cu masline maruntite, rosii maruntite, usturoi, ulei de masline si ierburi proaspete.

Stiti ca va puteti marina singuri maslinele? Simplu: tineti-le pentru 2-3 zile intr-un amestec format din ulei de masline, zeama de lamaie, seminte de coriandru si seminte de chimen.

Ati pregatit o salata simpla, dietetica si gustoasa pe baza de legume proaspete si carne de pui sau de ton? Foarte bine, insa daca veti adauga si masline negre, taiate pe din doua dupa ce le-ati scos samburii, veti aromatiza intr-un mod inedit intregul preparat.

Acestea sunt variante mai inedite de servire a maslinelor, insa spectrul este unul larg si cuprinde de la mancarea de praz cu masline pana la folosirea lor pentru diferitele tipuri de pizza.

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI MASLINELE

Daca le cumparati la vrac, aveti mare grija ca aspectul lichidului in care sunt tinute sa fie unul proaspat, sa nu degaje un miros neplacut. Gustati neaparat una dintre maslinele din care doriti sa cumparati. Nu cumparati masline engros care nu sunt tinute in lichid.

Cutiile care contin masline au termene de garantie care se intind de multe ori pe durata a doi ani, insa odata desfacute, maslinele trebuie tinute apoi la frigider si consumate in maximum trei saptamani.

Atentie: nu aruncati zeama in care au fost tinute maslinele la punga. O puteti folosi drept un substituient eficient la mancarurile in care ati fi avut nevoie de apa sarata sau de apa cu sare.

 

INEDIT DESPRE MASLINE

  • Maslinele sunt originare din Insula Creta (potrivit celor mai multe surse, unele indica insa Egiptul), au o vechime cuprinsa intre cinci si sapte mii de ani, iar in America au fost introduse de exploratorii spanioli, incepand cu secolul 18. In prezent Spania, Italia, Grecia si Turcia sunt cei mai importanti producatori mondiali;
  • Cum se scoate cel mai simplu samburele de masline: apasati maslina cu partea laterala a unui cutit, pielea se va rupe foarte usor;
  • Maslinele negre contin mai mult ulei natural decat cele verzi.

CONCLUZIE: Componente de baza ale economiei si gastronomiei mediteraneene, maslinele sunt “vinovate” pentru incidenta extrem de scazuta a bolilor de inima in aceasta regiune a lumii, asa ca trebuie sa ne obisnuim sa le includem mult mai des in alimentatia noastra, intr-una din diferitele metode culinare exemplificate mai sus. Amare sau sarate, verzi sau negre, mari sau mici, maslinele nu sunt considerate fructe in adevaratul sens al cuvantului, fiindca nu sunt dulci, insa specialistii in gastronomie considera maslinele adevaratele regine in spectrul fructelor mici, de genul fructelor de padure sau al cireselor si visinelor. N-or fi ele fructe clasice, insa biologic sunt, asa ca de acum incolo, cand aveti chef de o fructa gustoasa si sanatoasa, alegeti o….maslina.