Masline

Masline

Eu cred ca maslinele sunt unul din darurile pe care zeii le-au facut oamenilor. Verzi, negrte, cu sau fara samburi, maslinele sunt perfecte. Sunt bine in mancaruri, sunt excelente pentru rontait, sunt o garinitura si aproape fara exceptie sunt binevenite la orice masa.

Maslinul este arborele vietii, este unul din copacii despre care se vorbeste in Biblie, fiind pomenite de mai mult de 40 de ori. Este un copac umitor, fie si pentru faptul ca traieste sute de anii, fiind mereu la fel de roditor. Exista soiuri care pot fi mancate direct din copac, dar cele mai multe dintre masline trebuie procesate, prin murare, pentru a putea fi consumate. Murarea maslinelor inaltura gustul amar al acestora. Pline de vitamine si minerale, dar mai ales de grasimi sanatoase si antioxidanti valorosi maslinele sunt un real beneficiu pentru sanatate.

Maslinele, extrem de prietenoase cu inima, abunda in grasimi monosaturate, fitonutrienti, acizi grasi omega 3, antioxidanti si vitaminele A, C si E. Toate aceste bunatati vin cu un continut caloric relativ mic. O maslina mica are aproximativ patru calorii, iar cele foarte mari ajung la 12 calorii. Portia zilnica recomandata este de opt masline mari negre sau 10 verzi (chiar umplute), acestea insumand 45 de calorii si cinci grame de grasime sanatoasa.

 

Maslinele contin fier fibre, calciu si cupru. Cura de masline are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi, principalii raspunzatori pentru aparitia cancerului sau diabetului. Consumate in salate, maslinele sunt un bun energizant, normalizeaza valoarea colesterolului si sunt perfecte pentru a preveni infarctului si bolilor cardiovasculare. Maslinele au si rolul de a impiedica mutatiile celulare, care favorizeaza aparitia cancerului. Atat grasimile din masline cat si vitamina E continuta te protejeaza impotriva cancerului la colon.  Maslinele sunt un foarte bun atiinflamator si reduc simptomele severe ale astmului, atritei si reumatismului. Mai mult, pentru femei, maslinele joaca un rol determinant in reducerea complicatiilor care pot aparea in perioada menopauzei.

Pot fi gatite in foarte multe forme. Maslinele adaugate in friptura la cuptor vor fragezi carnea si ii vor oferi o aroma deosebita. Mai mult, apa in care ai lasat peste noapte mai multe masline poate fi perfecta pentru mancarurile tale, daca vrei sa inlocuiesti sarea din alimentatie.

Nutritionistii sunt de parere ca excesul de masline nu dauneaza sanatatii, deci le poti consuma pe tot parcursul zilei, indiferent de cantitate, scrie , whfoods.com.

Sa mancam masline!