Un studiul, publicat de catre Centrul de cercetare pentru studierea si observarea conditiilor de viata (CREDOC), arata ca "acordarea unei mai mari importante modelului alimentar si traditiei culinare ar fi un mijloc de prevenire a obezitatii", scrie Sante, care citeaza raportul CREDOC. Una din caracteristicile modelului alimentar francez este "concentratia aportului energetic al meselor" (90,2%), potrivit CREDOC. Astfel, doar 9,8% din calorii sunt absorbite in afara meselor in Franta, fata de 21,6% in SUA. In Franta, consumarea alimentelor este concentrata in trei mese principale, care comporta mai multe feluri de mancare si sunt luate la ore relativ comune pentru toti. In Franta, se acorda o mare atentie timpului petrecut la masa. Chiar daca se accelereaza ritmul social si cerintele locului de munca conduc la reducerea timpului petrecut la masa, orele de masa isi pastreaza valoarea si sunt considerate ca absolut necesare, se arata in acest studiu. Hranirea nu constituie doar un act tehnic, ca in Statele Unite, unde se considera ca ea se poate face in paralel cu alte activitati. O alta caracteristica a modelului francez este atmosfera festiva a meselor (15%), luate alaturi de familie, prieteni, sau la restaurant si care dureaza mai mult de o ora. Numarul adultilor care iau sapte dejunuri pe saptamana a crescut de la 84,7% in 1999 la 91,2% in 2003, apoi a ajuns la 87,1% in 2007. De asemenea, numarul celor care iau sapte cine pe saptamana a urcat de la 85,4% in 1999 la 93,6% in 2003, apoi a scazut la 89,2% in 2007, potrivit studiului. Studiul arata totusi ca cei mai tineri prefera produsele preparate, in timp ce varstnicii consuma mai mult produse neprelucrate. Puternica sincronizare a meselor in Franta a fost remarcata si de un studiu efectuat la scara europeana, potrivit caruia la ora 12,30, 57% dintre francezi sunt ocupati cu luarea mesei, fata de 38% belgieni, 20% germani si 14% britanici, se mai arata in analiza CREDOC.