Masa de Craciun la romani

Masa de Craciun la romani

Gatitul de sarbatori e mandria oricarei gospodine. Cine are cea mai cea masa are si cei mai cei oaspeti.Asa ca bucatele trebuie pregatite cu atentie si talent de bucatar cu patalama.Mama a inceput pregatirile gradat inca de acum o saptamana cand m-a sunat sa aud cum bolborosesc la foc mic sarmalele adormite in saculetii lor de varza murata. 

Bunica s-a ocupat intreaga saptamana de racituri. Niciodata nu am mancat din cele cumparate. Fie ca e vorba de toba, lebar sau carnati, gustul pregnant in toate este cel de conservant. In bucataria bunicii mancarea se leaga prin vraji iscusite, la povesti cu rude si vecini adunati toti de pofta de a gusta din delicioasele bucate.

Mesele noastre sunt intotdeauna incarcate. Deasupra cu mancare – care curge in farfurii ca dintr-un corn al abundentei – pe margini cu oaspeti, adunati din toate colturile orasului. In clinchet de pahare discutiile curg vesel peste bucatele delicioase.

Sunt atat de bune incat de dragul lor oamenii fac excese. Doar o data pe an pun gura pe ele. Si atunci sa vezi ce viteza baga la rontait. Putina piftie, putina salata, cateva bucatele de friptura, ceva curcan umplut cu stafide..imbucatura cu imbucatura, gustul stinge senzatia de satietate si nici nu isi dau seama cat au mancat intr-o singura ora.

Realitatea ii loveste mai tarziu. Fix in moalele capului si in vintre. Dureri de burta date de niste jderi care se harjonesc prin intestine si multe ore petrecute in locul in care pana si regele merge singur. Ghinionistii si cei care n-au fost cuminti tot anul, primesc daruri dureroase de la Mos, daruri care implica printre altele si un drum la spital.

Cei care corespund profilului “Haplea de sarbatori” pot evita momentele care ii pun la grea incercare dupa testul mancarii.

Secretul sta intr-o ceasca de cafea negra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele cu proprietatea magica de a usura digestia. Ambele sunt garantate de Mos Craciun. Cum credeti ca rezista o noapte intreaga dupa atatea prajiturele mancate sub fiecare brad din lume?

Alt secret sta in mancatul in stil liber, ciugulit. Un carnat de acolo, o sarma de dincolo, o jumatate de felie de cozonac si gata cina. Bauturile alcoolice pot fi consumate in functie de alimentele ingerate, dar nu în cantităţi exagerate. Daca nu va puteti abtine, puneti mana pe un triferment si ati scapat probleme la masa de Craciun.