Mararul combate spasmele intestinale

Mararul combate spasmele intestinale

In plus, daca ar fi sa intre cineva in bucatarie, ar inseamna sa-i invadeze taramul ei. Ingredientul secret se pare a fi dragostea, pe care nu are rost sa-l cautati, caci nu se gaseste de cumparat. Ii place la nebunie sa gateasca cu verdeata. Si cand mirosul mancarii ajunge abitil in camera ta, te trage de nas, de parca ti-ar spune: “E gata mancarea!”. Iar eu tiptil-tiptil vin in bucatarie, imi strecor usor capul pe dupa usa si imi mai potolesc inca o data simtul olfactiv cu mirosul care te indeamna sa te asezi la masa si sa gusti macar un pic din mancare.

 

Mie in schimb nu-mi place verdeata. Stiu si eu ca este sanatoasa, dar nu o pot manca, stiu ca suna ca un moft, dar nu este. Despre marar am auzit ca este un adevarat panaceu, gratie multora vitamine si minerale pe care le contine. Daca aveti un deficit de vitamine, verdeata poate compensa lipsa acestora din organism. Mi-am propus azi sa discutam despre beneficiile mararului.

 

Prezent in multe feluri de mancare, de la salate pana la preparate din carne de peste, mararul se gaseste tot timpul verii. Restul anului va veti folosi in gatirea mancarurilor de marar uscat. Stiati ca semintele de marar sunt mult mai aromate decat frunzele plantei? Asa cum va spuneam este bogat in vitamine si minerale, iar multele dintre beneficiile aduse sanatatii se datoreaza si flavonoizilor.

 

Combate diareea
Aceasta afectiune apare de obicei din doua cauze: indigestie sau in urma actiunii unui microb. Mararul poate rezolva prima parte a problemei, intrucat acesta detine proprietati digestive. Chiar si in cazul actiunii unui mirocb, mararul poate rezolva problema. Cum asa? Va spuneam ca se inscrie pe lista celor mai nutritive alimente si asa este. Flavonoizii din marar contin uleiuri esentiale care au efect antibacterian si pot vindeca diareea inhiband actiunea microbilor.

 

Vindeca dizenteria
Adesea se face o confuzie intre diaree si dizenterie, dar nu este acelasi lucru. Dizenteria apare de pe urma infestarii cu fungi. Mararul reprezinta si de data aceasta o solutie la problema, gratie uleiurilor esentiale care au efect dezinfectant si inhiba actiunea fungilor.

 

Remediu pentru insomnie
Flavonoizii si vitaminele din complexul B, regasite in acizii esentiali, au efect stimulent, activeaza secretia enzimelor si hormonilor, care au efect hipnotic, linistind si pana cel mai agitat somn.

 

Gata cu sughitul!
Sughitul apare din varii motive. Fie este vorba gazele din mancare care urca si coboara prin trahee ori poate fi vorba de o alergie, hipersensibilitate, hiperactivitate sau dezechilibre nervoase etc. Daca sughitul va dadea batai de cap, nu stiati ce sa incercati, ca sa scapati de aceasta problema atunci e cazul sa consumati marar.

 

Mararul combate toti factori raspunzatori pentru declansarea sughitului. Are efect calmant, elimina gazele, reduce formarea acestora si are efect sedativ. Mai mult de atat trateaza sughitul cauzat de hipersensibilitate (in cazul unor organe, asa cum este bila) ori survenit din cauza hiperactivitatii sau disfunctiilor nervoase.

 

[next]Regleaza digestia
Stiati ca mararul creste pofta de mancare? Iata si motivul pentru care este folosit in atatea retete. Uleiurile esentiale prezente in marar, activeaza secretia bilei si a sucurilor gastrice. In plus, stimuleaza activitatea peristaltica din intestine.

 

Disfunctiile menstruale
Flavonoizii din marar stimuleaza anumiti hormoni din organism, care asigura un ciclu fara probleme.

 

Problemele respiratorii
Camforul si alte componente din uleiurile esentiale au actiune anti-congestiva si antihistamica si astfel combat congestia din sistemul respiratoriu, cauzat de histamine, raceala sau alergii.

 

Combate spasmele
Crampele musculare si spasmele intestinale pot fi tratate cu ulei de marar.

 

Ideal pentru mamici

Despre marar se stie ca acesta este recomandat mamicilor, intrucat stimuleaza lactatia. Mai mult de atat, previne colicii la micuti.

 

Ingrijire orala
Semintele de marar, dar si frunzele sunt foarte bune pentru improspatarea respiratiei. Uleiurile esentiale din marar au efect antioxidant si dezifectant. Inhiva actiunea microbiana, iar efectul antioxidant minimalizeaza rana de la nivelul gingiilor si dintilor, cauzate de radicalii liberi. Stiati ca mararul este o sursa ideala de calciu? Iata si motivul pentru care va mentine zambetul frumos si…sanatos.

 

Alte beneficii
Mararul are efect relaxant, fortifiant, diuretic si stimuleaza secretia endocrina.  

 

Cum poate fi consumat
Sub forma de infuzie, ulei ori proaspat, doar se stie cu cat este mai putin gatit isi pastreaza o mare parte din nutrienti. Voua, va place mararul?