Mancaruri de toamna de care mi-e pofta

Mancaruri de toamna de care mi-e pofta

Ceva ciudat si foarte placut s-a intamplat post-nunta, aka post perioada de o luna juma in care m-am ingrasat 5 kg ๐Ÿ˜› Si anume am slabit 2 kg in 3 saptamani fara sa fac niciun efort. Imi dau seama ca o parte este efectiv cantitatea slightly redusa de mancare pe care o aveam in stomac, insa nu pot sa nu fiu uimita de cat de mult conteaza ordinea si somnul (ok, si less stress) pentru numarul pe care il arata cantarul.

Am primit o carte imprumut – Lise Bourbeau, “Asculta, mananca si inceteaza sa te controlezi” – foooarte asemanatoare cu cartea lui Jon Gabriel in teorie, chiar daca stilul de scriitura-i altul. Asa ca nu ma voi mai repeta in mesaje, cert e ca m-a calmat tare guilt-wise – recunosc si cantaritul de luni dimi si vazand numarul scazand, incet dar sigur, mi-a dat incredere sa continuu my way. Asa ca nu ma mai stresez pentru ceea ce mananc, indeed mi-am facut niste obiceiuri bune, dar Tea-certareata n-ar fi de acord cu mai mult de 50% din ceea ce mananc :).

Dar cred ca se depune altfel cand te si certi.. Poate-i placebo sau fluflu talk, but I could not care less. Nici de faptul ca n-am apucat sa fac miscare cat as fi dorit din cauza unei raceli destul de crunte ce m-a sfarsit in ultima saptamana. Incep sa-mi revin insa, sa fac planuri zambarete de dansuri irlandeze (m-am inscris pentru octombrie) – I could really use the awesome vibe si va fi aproape de noua munca.

Asadar, la juma de septembrie mi-am facut o lista de mancaruri bune&sanatoase de care mi-e pofta in aceasta toamna. Asta-i marele avantaj de a manca sezonier – chiar ti se face sila de lucrurile din vechiul sezon si ai pofta de nou inceput la schimbarea anotimpului. Incep cu gustarile mele preferate de la Corbi – mere, struguri, alune si curand si nuci (am ajuns sa nu prea mai suport caju&migdale, had too many!). Dar e pacat sa nu profit de merele grase de anul asta, e drept ca mult mai putina recolta anul asta, dar un mar din ala face cat 3 de anul trecut. De pe jos, cum le sta bine, but oh so delicious.Inca mai gasesc prune, pe care le ador. Cu gutuile nu ma inteleg prea bine, dar sigur voi rontai macar una, apoi le trimit la mama-soacra sa se faca dulceata.

Am reinceput sa gatesc ciorbe de legume – imi doresc din inima sa invat sa fac unele mai digerabile decat ce-mi iese acum -, vreau sa fac varza calita, e singurul tip care-mi place cu adevarat, mai am cativa dovlecei pentru grill/pane (love them!), sos de rosii as putea sa beau in loc de orice (cu un pic de ulei de masline si usturoi pisat e a wonder, ornat cu frunze de busuioc sau un praf de busuioc uscat!). Mi-a ramas pofta de midii si rapane de-acum 2 weekenduri (am batut pescariile din Olimp si Constanta), dar mai pastrez si pentru la anul.

Apoi suntem in sezon de dovleac, eu sunt mare fan al unei supe pe care o facea Mazilique, spre rusinea mea e singura reteta pe care am reusit s-o fac din toate miile pe care le-am citit pe sute de bloguri gastro. Revine in viata mea falafelul la cuptor (de hummus mi s-a cam luat, dar pot face ceva asemanator din linte, love it!) – cu multa salata si.. abia astept si boabele de rodii, mai la iarna.

Mai multe cititi pe blogul Tea Slabeste.