Eu cred ca mancarea gatita in casa este cea mai simpla, cea mai sigura si cea mai eficienta dieta. Din nefericire, fac parte din categoria celor care sunt mereu in criza de timp, dar cu toate acestea, in timp, am reusit sa-mi dezvolt o tehnica personala care ma ajuta sa pun totusi pe masa familiei, in fiecare seara, mancare gatita acasa. Nimic complicat, nimic exagerat. Legume calite, fierte, inabusite sau la cuptor, cu sau fara carne ori peste. Iarna, legumele congelate sunt cele mai bune prietene ale mele. Combinatiile care se pot face intre fasolea verde, boabele de porumb, mazare si conopida sunt nenumarate. Iar daca adaug si baby carrot si vaza de Bruxelles ajungem la combinatii de doua cifre. La capitolul carne alternam intre peste si pui, preparat la cuptor. Iubesc retetele rapide, de genul orezului cu ciuperci la cuptor. Adica mancarurile gatite care fac parte din ceea ce englezul numeste “one-pot”. Sunt toate gata in 30-40 de minute. Ador supele ci ciorbele preparate repede, din ce ai la indemana in camara si in cutia cu zarzavat a frigiderului. Nu este deloc greu sa faci mancare gatita acasa, in fiecare seara, este chiar amuzant, pentru ca, in cazul meu toata "echipa" mea migreaza spre bucatarie. Inclusiv pisica! Dar sunt necesare cateva reguli. Un meniu prestabilit, macar in linii mari, pentru cel putin o saptamana. In felul acesta stii exact ce ingrediente iti trebuie, pentru a avea la indemana toate cele necesare. Cumpara mereu produse proaspete si de buna calitate. Este o garantie a faptului ca vor rezista cel putin o saptamana. Cumpara carne si peste proaspat, impartele in portii si abia apoi congeleaza-le. In felul acesta le ai la indemana, si nu este nevoie sa le mai dezgheti. Din casa nu trebuie sa-ti lipseasca, iarna, legumele congelate, iar vara, cele proaspete. Cateva conserve de fasole boabe, gata fiarta, spanac congelat sunt ingrediente de baza si tot atatea solutii pentru o cina rapida in familie. Foarte importante sunt si mirodeniile, usturoiul si verdeturile proaspete. Solutia ideala o reprezinta doua-trei ghivece cu ierburi aromate, pe care sa le tii pe geamul de la bucatarie. Ingrijirea lor inseamna un sfert de ora pe saptamana! Pregateste o portie, poate chiar doua, in plus. Ceea ce ramane la cina este pachetul ideal pentru a doua zi, la serviciu. Mancarea gatita este cea mai ieftina. A manca, la serviciu mancare de acasa este foarte sanatos si pentru tine, si pentru bugetul familiei. Plus ca este destul de sexy! Sunt extrem de utile vasele antiaderente. Pe de o parte te ajuta sa consumi putine grasimi, pe de alta sunt garantia ca mancarea o sa arate bine. La fel si instrumetele de bucatarie. Un mixer, un blender, un robot, iti fac viata foarte usoara si te ajuta sa injumatatesti timpul petrecut in bucatarie. Pentru a pregati legumele si carnea alege in primul rand variantele “la cuptor” sau “la abur”. Sunt cele mai rapide dar si cele mai santoase moduri de preparare. Pune mereu un praf de sare cand calesti ceapa sau alte legume. Sarea face ca apa sa iasa din legume astfel ca acestea nu se vor praji, stiut fiind ca prajitul in ulei este un mod nesanatos de a face mancare. Foloseste ulei de masline. De regula la o mancare de carne cu legume, pentru patru persoane, trei linguri de ulei sunt suficiente. Foloseste cu grija sarea. Te poti rasfata insa cand vine vorba despre condimente, ierburi aromate si ardei iuti. Toate sunt benefice pentru sanatate. Nu pot sa ma opresc din pledoaria pentru mancarea gatita inainte de a spune ca aceasta are cu 30 la suta mai putine calorii decat cea semipreparata, ca este mult mai saraca in grasimi nesanatoase, ca pastreaza, daca este preparata corespunzator, cea mai mare parte a vitaminelor si mineralelor din legume si, nu in ultimul rand ca este mult mai gustoasa.