Mancarea fara sare

Mancarea fara sare

O dieta fara sare este un stil alimentar pe care il respectam doar la sfatul si recomandarea medicului, in cazul unor suferinte acute sau cronice. Dar, macarea fara sare este si o cale eficienta ca sa scapi de cateva kilograme in plus.

   

Ceea ce trebuie inteles este ca a manca fara sare nu inseamna ca esti condamnat la a consuma mancare fara gust. Ierburile proaspete si alte condimente sanatoase adauga gust mancarurilor, din care sarea a fost exclusa. Dieta fara sare scade tensiunea arteriala, imbunatateste starea inimii si reduce retentia lichidelor din corp. Acest exces de lichide se aduna in maini, glezne, abdomen si nu numai, iar eliminand edemele, scapi de kilograme in plus.

Mai trebuie spus ca sodiul, pe care sarea il contine este un mineral fundamental necesar organismului, dar excesul este la randul lui foarte danunator. Pe de alta parte necesarul de clor si sodiu, este complet acoperit printr-o alimentatie normala, pentru toate alimentele – vegetale, carne si lactate, contin o anume cantitate de sare. Practic omul nu are nevoie de adaus de sare in mancare.

Iata cateva solutii care te pot ajuta sa reduci cantitatea de sodiu pe care o consumi si tot atatea reguli principale pentru a manca fara sare.

Renunta la obiceiul de a pune o solnita pe masa. Aceasta obisnuita este sursa principala de sodiu din dieta unei persoane. Sarea contine 40% sodiu. O lingurita de sare de masa contine 2000-2400 miligrame de sodiu!

Nu mai pune sare in mancare cand gatesti. Poti adauga piper, rozmarin, pudra de usturoi, pudra de chili, oricare alte condimente naturale si ierburi proaspete.

Uita de mancarea de tip fast-food, dar si chipsurile, alunele sarate, supele in plic, biscuiti sarati. Evita alimentele care contin adaus de sare, sodiu sau monoglutamat de sodiu.

Cauta produse care sunt etichetate “fara sodiu”, pentru ca acestea contin doar cinci miligrame sau chiar mai putin.  

Consuma produse proaspete si cat mai putine produse procesate. Mananca acasa, mancare gatita in casa, pentru ca in asa fel poti controla cantitatea de sare din mancare.

Inlocuieste sarea cu clorura de magneziu sau clorura de potasiu, dar in catitati rezonabile.

Bea multa apa plata. Este cea mai buna solutie pentru a reduce aportul de sodiu. Apa carbogazoasa, sucurile sau alte bauturi contin sodiu.

Alege in principal, portocale, piersicile, gemurile de fructe naturale, laptele degresat si cerealale integrale, peste si carne de pui. Sunt alimentele care contin cea mai mica cantitate de sodiu, recomanda Fitness and free bies.

Mancarea fara sare este o alternativa sanatoasa si eficienta, pentru dietele care urmaresc scaderea in greutate, efectele benefice fiind evidente.