Deja nu mai este un secret pentru nimeni ca daca vrei sa traiesti mult, nu trebuie sa te ridici cu stomacul plin de la masa. Este si mesajul lasat de japonezul Jiroemon Kimura, inainte sa se stinga din viata la 116 ani, care a trait toata viata cu deviza "mananci lejer, traiesti mult". Acesta obisnuia sa manance astfel incat stomacul lui sa se umple pe trei sferturi, si nu mai mult de trei mese pe zi. Ce se mai stie despre el este ca nu fuma, consuma alcool cu moderatie, avea o gandire pozitiva, a lucrat timp de 40 si ceva de ani functionar la posta, dupa care a facut ceva agricultura, iar in restul timpului s-a odihnit. Jiroemon Kimura nu se omora cu sportul si isi petrecea mare parte din timp, mai ales la batranete, stand in pat, ceea ce inseamna ca o alimentatie sanatoasa si moderata este mai importanta decat sportul. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne bucuram ca facem putin sport, noi nu facem nici agricultura si nici nu traim in Japonia. Despre obiceiurile alimentare nipone s-au tot facut studii, specialistii concluzionand ca populatia japoneza este una dintre cele mai sanatoase de pe planeta. Explicatia este ca japonezii beau multe ceaiuri, mananca portii mici, orez, mult peste, alge si fructe de mare. Pana in acest moment, persoana cea mai longeviva din lume ramane in mod oficial frantuzoaica Jeanne Calment, care a trait nici mai mult nici mai putin de 122 de ani. Jeanne Calment a mers pe bicicleta pana la 100 de ani, nu era fanatica cu stilul de viata sanatos si a fumat cate doua tigari pe zi, de la 21 de ani pana cand a implinit 117, moment in care a simtit ca trebuie sa se lase. Intrebata care este secretul ei pentru longevitate, Calment a raspuns "uleiul de masline, vinul si ciocolata". Se pare ca Jeanne punea ulei de masline in toate mancarurile, bea un pahar de vin pe zi si manca in jur de 1 kilogram de ciocolata pe saptamana. Nu suna rau deloc.