Ca un cititor fidel al dietetik-ului ce esti, presupun ca incercarea de a-ti da o definitie a cartii de bucate ar fi supliciu la care te-as supune. Iata de ce nici nu am s-o fac. Ar insemna sa-ti explic un lucru pe care il stii foarte bine. Si-atunci, banuiesc ca vei intelege de ce cartea nu este una oarecare. Pentru ca o carte de bucate le ofera cititorilor retete si nimic mai mult. Insa, cartea, despre care discutam azi, iese din aceasta clasa si se inscrie in cea a ghidurilor pentru o viata sanatoasa, incluzand informati, sfaturi utile si retete. Principiile cartii Oricata rabdare ai avea, tot esti la un moment dat manat de curiozitatea de a-ti redobandi silueta de altadata iata de ce, schimbarile, survenite peste noapte, nu numai ca nu sunt sanatoase si deloc recomandate in cadrul acestei carti, dar nu sunt o optiune buna pentru o viata sanatoasa. Cele doua autoare ale cartii, le recomanda cititorilor sa faca schimbari mici si graduale, pentru ca numai asa pot obtine rezultate durabile. Incurajandu-se schimbarile mici, se incurajeaza practic un stil de viata sanatos, ale carui rezultate sunt durabile si nu asa cum se intampla in cazul dietelor drastice. Cand vine vorba de mici schimbari, autoarele amintesc de doua metode general-valabile: controlul portiilor si calcularea numarului de calorii din meniu. Daca un carcotas are de gand sa le conteste, ar trebui sa stie, ca intr-adevar sunt eficiente. Determinarea numarului de calorii din meniu, este o metoda buna prin care te poti mentine in forma, practic tu decizi cat consumi si detii controlul absolut asupra meselor. Cat priveste ajustarea portiilor ei bine, aceasta este o alta metoda eficienta. Pur si simplu se inlocuiesc platourile mari cu farfurii mici, iar efetul vizual (acela ca ai in farfurie mai putina mancare) te determina sa mananci mai putin. Din pacate, cartea nu include un plan de mese detailiat, dar vine sa le ofere cititorilor sfaturi utile pentru o sanatate de fier. Cand vine vorba de retete, aici nu e loc de vaicareala, caci cele doua autoare ale cartii, au inclus retete care mai de care mai delicioase, cu nume amuzante pentru a-si binedispune cititorii. Sunt incluse: salate, aperitive, gustari, supe, carne de pasare, fructe de mare, desert, carne si garnituri. Si pentru ca romanului ii place sa vorbeasca de mancare, daramite sa o si infulece, ar fi fost o barbarie sa fi vorbit atata despre mancare fara sa precizam alimentele recomandate. Iata-le: fructe, vegetale, pui, carne de vita, sunca, curcan, somon, paine din faina integrala, paste, orez salbatic, ulei de masline, parmezan, rozmarin, ciocolata, humus, arahide si unt de migdale. Concluzie Pasionatii de gastronomie, pentru ca lor li se adreseaza cartea-n special, descopera sfaturi pentru un stil de viata sanatos, alaturi de retete delicioase de te lingi pe degete, toate prezentate intr-o maniera umoristica.